Organisasjonen Av-og-til er i disse dager ute med en ny kampanje som handler om hva du ville sagt til deg selv hvis du kunne ta kontakt fra fremtiden. Kampanjen består av flere humoristiske illustrasjoner, disse er rettet mot alle, men organisasjonen tuller mest med politikere siden valgkamptidene nå setter i gang for fullt. 

En av illustrasjonene viser politikeren «Listefyll-Lise» som har følgende beskjed til gårsdagens «Listetopp-Lise». «Stopp etter to glass er du snill. Det er så uheldig å være rødvinsmarinert på Facebook i valgkamptider». 

Daglig leder i Av-og-til, Kari Randen, håper at det humoristiske budskapet kan sette i gang en diskusjon innad i partiene.

- Alkohol svekker dømmekraften. Når det kommer til politikk er det kanskje ekstra viktig å være ved sine fulle fem. Som politiker i et parti representerer du ikke bare deg selv. Et glass for mye før du logger deg på sosiale medier kan i verste fall gå ut over omdømmet til et helt parti, eller være en kalddusj for karrieren, sier Randen.

Av-og-til er en kampanjeorganisasjon som jobber for mer alkovett samt redusere de uheldige konsekvensene ved bruk av alkohol for samfunnet. Randen oppfordrer de folkevalgte til å bruke alkovett i oppkjøringen mot valget.

- Hvis man er klok med alkohol, slipper man å være etterpåklok. Mange av oss har kanskje angret på ting vi har postet på Facebook eller Snapchat. Tenk gjennom om du skal drikke og eventuelt når du skal stoppe. Det kan også være en idé og ha noen retningslinjer innad i partiet for hvor promillegrensen bør gå hvis man har ansvar for partiets kanaler i sosiale medier.

Kampanjebilder:

Kampanjeorganisasjonen Av og til spiller på humor når de advarer politikere mot å drikke før de skriver statusoppdateringer på sosiale medier. Illustrasjonene er laget av Camilla Myklebust, og idé er gjort av Av og til sammen med Melvær og Co.

- Formulerer seg uheldig 
Frp-politiker Per Sandberg er blant dem som har utført politisk arbeid under alkoholpåvirkelse, i 2006 talte han på Stortinget etter å ha drukket sprit. Samme år var det også en sak der flere stortingspolitikere voterte over statsbudsjettet under alkoholpåvirkning.

- Har dere sett eksempler på at politikere har postet på sosiale medier under alkoholpåvirkning?

- Vi ser jevnlig eksempler på at politikere formulerer seg på uheldig vis i sosiale medier. Vi kan ikke si noe om de var påvirket av alkohol i gjerningsøyeblikket, men det vi kan si er at alkohol svekker dømmekraften, en funksjon som er viktig for blant annet å skille mellom hva man burde og ikke burde publisere i sosiale medier. 

Hun utdyper:

- Alkohol fungerer slik at hjernens hemmende funksjoner er det første som bedøves, noe som gjør at man føler seg lett til sinns, impulsiv og tenker mindre på konsekvenser. Det øker sannsynligheten for at man kunne tenke seg å skrive noe det er vanskelig å stå for dagen derpå. Og så er det jo slik at konsekvensene er verre for politikere i posisjon, som både kan svekke sin egen og partiets stilling ved å publisere galt budskap. Nettopp derfor ville vi med en humoristisk vri gi en påminnelse om alkovett i valgkampen.

Illustrasjonene er laget av Camilla Myklebust, og idé er gjort av Av-og-til sammen med Melvær og Co.