For fjerde gang deler kommunikasjonsbyrået Geelmuyden Kiese ut priser for klar og uklar tale i det offentlige rom. Hver måned har partnerne i Geelmuyden Kiese blitt enige om én månedsvinner i hver av de to kategoriene – slik at det nå er 12 kandidater som «kjemper» om hver sin pris. Totalt ble 10.857 stemmer avgitt i årets avstemning.

Ideen til prisene fikk Hans Geelmuyden og hans kone Margrethe Geelmuyden en novemberdag de var på tur fra Bogstadvannet til Tryvann. Bak seg hørte de raske skritt, og pussige dialekter på stien.   Plutselig spratt to spreke damer forbi dem. Hans Geelmuyden hytter med neven etter dem og roper «Råskinn!» Da snur Marit Bjørgen og Therese Johaug seg og Bjørgen parerer; «Bli med da vel!». Geelmuyden ble svar skyldig. Og fikk ideen til å opprette en pris som verdsetter den gode kommunikasjonen – men også den dårlige. Prisen fikk navnet «Årets tåkelur» - som går til et utsagn som bidrar til god kommunikasjon og «Årets tåkeprat» - som går til et utsagn som er uklart og villedende.

Det er GK-gründer Hans Geelmuyden og seniorpartner Gunnar Mathiesen som kan avsløre vinnerne overfor Kampanje. Og avslører at det er innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug som har den tvilsomme æren av å ha vunnet kategorien for «Årets tåkeprat» med et utsagn gitt til VG januar 2016.

Sylvi med tåkeprat
Lenge var det jevnt mellom Listhaug og fjorårsvinner Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet. Geelmuyden og Mathiesen tror både Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet mobiliserte troppene for å prøve å unngå å vinne.

- Jeg tror både Støre og Listhaug mobiliserte. Denne mobiliseringen vant Arbeiderpartiet, sier Geelmuyden.

Her er kommentarene som gjorde at Listhaug vant prisen:

- Du sier dere anser Russland for å være et trygt land. Hva bygger du det på?

- Det er de vurderingene vi har gjort.

- Hva bygger de på?

- De bygger på de vurderingene som regjeringen har gjort. Og det skjedde i forbindelse med at vi laget denne instruksen.

- Men hva bygger de vurderingene på?

- Ja, det er vurderingene vi har gjort.

- Men vurderingene kan ikke bygge på vurderingene…?

- Det er på ulike, kan du si, innhentede fakta fra ulike deler av embetsverket, kan man vel kanskje si.

Les hele artikkelen med utsagnet - i VG.

- Folket har stemt:

Hver måned i fjor ble Geelmuyden Kiese-partnerne enige om vinner i hver av de to kategoriene «Årets tåkelur» og «Årets tåkeprat». Deretter kan alle gi sin stemme. Etter at nærmere 11.000 stemmer er avgitt, er vinnerne klare. Her er Hans Geelmuyden (til v) og Gunnar Mathiesen fra Geelmuyden Kiese klare til å avsløre vinnerne. Foto: Hilde Nyman

Geelmuyden: - Prisen er helt fortjent
Men Hans Geelmuyden nyanserer likevel bildet av Listhaug.

- Jeg synes prisen er helt fortjent, for intervjuet i VG er usedvanlig tåkete. Men samtidig går FrPs oppslutning opp hver gang hun har vært i media, så hun kommuniserer i alle fall rett til egne velgere. Listhaug tar Trump til Norge. Hun kommuniserer moralsk og relativt prinsipielt. Presisjonsnivået er hun ikke så opptatt av, sier han. Geelmuyden innrømmer at han selv stemte på Tom Tvedt fra Norges Idrettsforbund, som i april i fjor fikk pepper for manglende åpenhet i organisasjonen knyttet til reiseregninger.

- Har dere noen kommunikasjonsfaglige råd til Sylvi Listhaug?

- Vi må huske at et flertall både på Stortinget og i folket stiller seg bak regjeringens innvandringspolitikk, så støyen rundt Listhaug handler mer om stil enn om substans. Listhaug er en utradisjonell statsråd som tar styring med embetsverket, og kommuniserer direkte med velgerne i sosiale medier. Slik parkerer hun den politisk korrekte eliten i beste Trump stil, mener Geelmuyden og spiller ballen over til kollega Mathiesen.

- Skal du få gjort noe som statsråd, må det være konsensus. Man kan ikke bare snakke om partiprogrammets saker, men også få velgernes gunst. Hun må ikke bare ha egne velgere i tankene, råder han Listhaug til.

Nyhetssjef står for «Årets Tåkelur»
Det er Klassekampens nyhetssjef Mímir Kristjánsson som vant prisen for «Årets Tåkelur».

- Han er kjent for sin klare og bramfrie tale, sier Geelmuyden anerkjennende. Og innrømmer også her at han stemte på en annen kandidat enn den som gikk av med seieren. Geelmuyden stemte på personen som kom på andreplass; kulturminister Linda Hofstad Helleland. På tredjeplass kom Arbeiderpartipolitikeren Hadia Tajik.

Utsagnet som sikret Kristjánsson prisen ble gitt da Nasjonalmuseets nye styreleder Linda Bernander Silseth utropte kunst til den nye oljen.

Kristjánsson hadde sett seg lei på tåpelige utspill om hva som skal erstatte oljeinntektene i fremtiden, og skriver:

«Laks er den nye oljen, IT-bransjen er den nye oljen, blåbær er den nye oljen, klarnet smør er den nye oljen, asylmottak er den nye oljen, kunnskap er framtidas olje, reklame er den nye oljen og etter oljen skal vi leve av øl. Mange av mine beste venner er kunstnere, men jeg må dessverre si, de klarer knapt å forsørge seg selv, enda mindre å skape skatteinntekter som kan generere den typen velstand som oljen har gitt oss». (Dette er et utdrag fra teksten. Les hele her)

Spurt hvorfor GK ønsker å dele ut priser som dette, svarer de to slik:

- Vi ønsker å gå i bresjen for klar tale og hedre de som er tydelige i sin tale i offentlige diskusjoner, sier Mathiesen og blir supplert av Hans Geelmuyden;

- GK er jo selv en samfunnsaktør. Vi mener jo også at vi som kommunikasjonsfolk er kvalifiserte meningsbærere i denne saken. Dessuten er uklar tale en fare for demokratiet, sier han.

Tidligere vinnere:
Tåkeprat:
2015: Jonas Gahr Støre 
2014: Prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng
2013: Grete Faremo

Tåkelur:
2015: Curt Rice
2014: Lasse Jangås
2013: Øystein Stray Spetalen