Tidligere i dag skrev Kampanje om planene som lå bak Rema 1000s lanseringskampanje der Rema 1000 fikk ekstremt mye medieomtale i perioden 1. juledag og frem 18.01.2016.

- Rema 1000 er altså nevnt tre ganger så mye i norske medier som sin nærmeste konkurrent i perioden. Om man slår de andre aktørene sammen har de fortsatt bare en total omtale på 1983 artikler i samme periode mot Rema 1000s artikler, sa leder for analyse og rådgivning i M-Brain, Oddmund F. J. Vaagsholm til Kampanje i dag.

Les også: Æ-sjef avslører planene som satte konkurrentene i sjakk

Ifølge medieanalysebyrået M-Brain, som blant annet teller opp medieomtaler, har Rema 1000 fått hele 2.526 omtaler i norske medier i perioden. Til sammenligning er Kiwi nummer tre på listen blant dagligvareaktørene med 575 artikler

Kommunikasjonssjefen i Kiwi, Kristine Aakvaag Arvin, kan i dag svare med å toppe en annen omtaleliste og det er den som måler hvilke selskaper som har mest positiv omtale.

- Men hvordan opplevde dere i Kiwi all denne Rema 1000-omtalen?

- Det viktigste for oss i Kiwi er at vi drifter gode butikker med fornøyde kunder og medarbeidere. Vi ønsker å tilby kundene de laveste prisene, det sunneste og grønneste konseptet og de beste prisene. Dersom det gir oss positiv omtale, er vi selvfølgelig glade for det, sier, kommunikasjonssjefen.

All omtalen gikk imidlertid ikke upåktet hen.

- Vi registrerte at konkurrenten fikk mye oppmerksomhet rundt lanseringen og sortimentsendringene sine, men hos oss har det vært «business as usual». I Kiwi har vi tro på vårt eget konsept. Vi følger selvsagt med på hva konkurrentene gjør, men vi kjører vårt løp, sier Aakvaag Arvin.  

Kiwis kommunikasjonssjef sier de verken lever av omtale eller antall saker.

- Det viktigste for oss er at våre kunder har tillit til at vi aldri gir oss på pris, og at vi hver dag står opp for å gi sunnhet til folket. Vi teller ikke antall medieklipp, men måler Kiwis medieaktivitet og suksess blant annet gjennom YouGovs Brandindex som måler de mest positivt omtalte selskapene i Norge. Der er Kiwi nummer én.

Lever ikke av klipp og klikk:

- I denne bransjen lever vi verken av klipp eller klikk, men av vekst og markedsandeler, sier Kiwis kommunikasjonssjef Kristin Aakvaag Arvin.

- Kjørte reklame som planlagt
For når YouGov oppsummerer omtalen av norske selskaper både på spalteplass og i sosiale medier med tanke på positive omtale, er det Kiwi som topper. Men dagligvarekrigen er ikke bare en PR-kamp, det er også en reklame- og markedføringskamp.

Et viktig punkt i mediestrategien til In Sight var å planlegge mediekjøpet, og da måtte eventuelle offensiver fra konkurrenter eller motangrep tas med i betraktningen. Berge og In Sight begynte dermed å kjøpe opp store mengder reklameplass noe som fikk Norgesgruppens og Coops mediebyråer til å begynne å mistenke Rema 1000 for å ha noe på gang.

- Vi regner med at de hadde en mistanke om at det kom til å skje noe, derfor holdt vi dette som et ekstremt hemmelig prosjekt, sa Berge til Kampanje fredag. 

Kiwi svarer følgende på om dagligvarekjeden fattet noen mistanke til at det kom noe stort fra Rema 1000 .

- Var det vanskelig å booke inn reklameplass i dette tidsrommet?

- Vi hadde planlagt en offensiv kampanje med god synlighet i alle kanaler, og har verken kjøpt mer plass eller økt budsjettene våre på grunn av konkurrentens lansering. Den eneste endringen vi gjorde var å doble bonusen på fersk frukt og grønt fra 7,5 prosent til 15 prosent. Dette kommuniserte vi ut til kundene samme dag som konkurrentens lansering, ellers gikk all annen markedsaktivitet som planlagt.

Rema 1000 toppet i to år
I løpet av de siste tre årene har Kiwi gjort et svært hopp på listen til YouGov. I 2013 befant KIWI seg på 36. plass. I 2014 klatret kjeden til 7. plass før de kom inn på pallen med en tredjeplass i 2015. I 2016 topper altså den største dagligvarekjeden i landet listen

- Det er gledelig å se at det norske folk legger merke til og verdsetter vår satsing på sunnhet, miljø og sist, men ikke minst, lave priser, sier Kiwi-sjefen, Jan Paul Bjørkøy.

Men også på YouGov-listen har det vært kamp mellom Rema 1000 og Kiwi sierresearchsjefen i YouGov, Per Ståle Ekrol.

- Rema 1000 har vært på snakkis-toppen i to år, men nå må Rema 1000 se seg slått av Kiwi, som har forbedret sin score.

Her er oversikten til YouGov og deres merkevareindeks for 2016.

Plassering Selskap Poeng
1.. Kiwi 27,1
2. OBS Bygg 23,8
3. Rema 1000 23,2
3. Finn.no 23,2
5. Clas Ohlsson 20,9
6. Toyota 20,4
7. Ikea 19,9
8. Volvo 19,1
9. XXL 18,4
10. Meny 18,1

Kilde: YouGov.