Et drøyt døgn etter at Donald Trump gjorde alle meningsmålinger og forventninger til skamme, fortsetter en hel verden å analysere både hvordan de kunne ta så feil av presidentkandidatens sjanser og hvilke følger et Trump-presidentskap vil få.

Forskningsleder Ole Fredrik Ugland i avdeling for politikk og samfunn i Kantar TNS sa til Kampanje i går at analysebransjen må gå i seg selv etter at de ikke klarte å forutse gårsdagens utfall.

Les mer her: - Blir ransakelsestid for bransjen

Forventer debatt
Også Hill + Knowlton-topp Lars Erik Grønntun er overrasket over at Hillary Clinton til slutt ble slått ut av eiendomsmogulen.

- Ja. Og jeg tror det vil være en ny debatt i bakkant, både med henhold til kampanjen, som hadde mange likhetstrekk med Brexit-kampanjen, og valgsystemet, sier Grønntun, og viser til at Hillary Clinton fikk flertall i befolkningen, men likevel ikke nok valgmenn til å sikre seg Det Hvite Hus.

Les også: - Det er ikke folk det er noe galt med, det er det politiske systemet

- Forventer økt interesse
Lars Erik Grønntun er sjef for hele EMEA-regionen (Europa, Russland, Baltikum, Midtøsten og Afrika, red. anm) i Hill + Knowlton, som i Norge går under navnet Gambit H+K.

Han mener bådet valget av Trump som president i USA og Storbritannias utmeldelse fra EU begge er et signal om anti-globalisering fra velgerne. Det vil få økonomiske følger, tror han.

- Brexit, fremveksten av aggressive populistbevegelser og Trump-valget er alle indikasjoner på sterkt signal med henhold til anti-establishment og anti-globalisering. Jeg tror det vil være stor usikkerhet i internasjonal økonomi en periode, særlig i forhold til uavklarte forhold rundt internasjonal handel. For de fleste selskaper av betydning vil det også skape enda mer kompleksitet å navigere i, og ergo mer behov for innsikt, kunnskap og strategisk manøvrering, sier Grønntun.

Børsras
Ingen av de store kommunikasjonskonsernene hadde noen god dag på børsen i går. Som en av toppsjefene i Hill + Knowlton er Grønntun en del av verdens største kommunikasjonskonsern WPP og aksjen falt med nesten 2,5 prosent. Nedover gikk det også med konkurrentene Publicis, Omnicom og Interpublic.  

Men for egen bransje - kommunikasjonsbransjen - tror Grønntun valget av Trump kan gi positiv effekt.

- Det kan være bra for den delen av kommunikasjonsbransjen som kan gi verdifull innsikt. Vi forventer boost av interesse i USA for Trumps regjering og politikk fra næringslivet, sier han.

Tv-reklamen sviktet
Ifølge Time stod Hillary Clintons kampanje for 75 prosent av all politisk tv-reklame under valget.

- Hva sier dette om reklame som virkemiddel i valgkamp?

- At det å skape en «movement» er vesentlig viktigere enn enkeltstående reklameinnsatser, at produktet er viktigere enn kampanjevirkemidler og at uredigert og aggressiv bruk av sosiale medier kan sette agendaen for resten av mediesamfunnet ekstremt effektivt.