Det var reklamebyrået Anorak, i samarbeid med NOAS, som sto bak Kristoffer Joners sms-kampanje for NOAS, og hans Facebook-kritikk av  innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) mandag kveld.

Det bekreftet NOAS' generalsekretær Ann-Magrit Austenå overfor NRK tirsdag morgen. Innlegget fra Joner, som han skrev selv, skapte et voldsomt engasjement for NOAS, som har fått 2,6 millioner kroner inn på konto på under et døgn. Samtidig har det skapt store bølger i sosiale medier at Anorak regisserte kampanjen.

- Overraskelsesmomentet er stort
Joners innlegg på Facebook har hittil fått 87.000 «likes» og er blitt delt over 50.000 ganger. Antall redaksjonelle artikler om saken er akkurat nå 170 totalt (i 14-tiden). Men dette akselererer mens du leser denne saken.

- Det er ikke overraskende at det nå er mye medieomtale av denne saken. Overraskelsesmomentet er stort, og sakskomplekset var allerede den største snakkisen i både sosiale medier og redaksjonelle medier. Nå er debatten tilført ytterligere ett element, sier kunde- og analysesjef i Retriever, Kristina Nilsen, til Kampanje.

Les også: PR-topper: - Nå må Joner komme på banen

Les også: Anorak står bak Joners angrep på Sylvi Listhaug

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Kampen om opinionen: -  Det blir interessant å se hvem som vinner opinionen i denne saken, sier Kristina Nilsen, som vet hvem hun vil satse pengene på.

Kraftig dominans i sosiale medier
På Retrievers liste over de 25 mest delte sakene i sosiale medier i Norge det siste døgnet, handler 15 om Kristoffer Joner og Sylvi Listhaug. På topp er Nettavisens intervju med statsråden: «Listhaug: - Hele den tredje verden kan ikke komme til Norge». Den er delt 10.600 ganger.

På en annen sosiale medier-liste, Storyboards oversikt over de 20 mest delte sakene i norske medier, dreier 12 av sakene seg om Joners kritikk av Frp-statsråden. Retrivers tall er litt mer dekkende enn Storyboards, derfor blir listene ulike. På topp er Dagbladets sak «Kristoffer Joners oppgjør med Listhaug har gitt NOAS over 1,3 millioner kroner» med 7.646 delinger i skrivende stund. Det viser en liste som selskapet Storyboard står bak.

Vi må nede på 7. plass for å finne en sak som handler om noe helt annet enn dagens store snakkis i Norge. Der ligger TV2.no-saken om «Farmen»-deltageren Burhan, som trakk seg fra realityserien mandag kveld.

Sylvi Listhaug, som får hjelp av PR-rådgiver til å skrive meldinger på Facebook, har i dag kommentert Joners sms-kampanje på Facebook. Innlegget har fått 4.600 «likes» og er blitt delt 667 ganger.

Les også: Anorak: - Joner har skrevet alle tekster selv

Les også: NOAS: - Har ikke hørt fra folk som føler seg lurt

- Vet hvem jeg ville satt pengene på
I dag handler debatten i sosiale medier om hvorvidt Kristoffer Joner, Anorak og NOAS har lurt pengegiverne.

-  Det blir interessant å se hvem som vinner opinionen i denne saken. Slaget står i sosiale medier det neste døgnet. Folk flest liker ikke å bli lurt, så jeg vet hvem jeg ville satt pengene på om jeg skulle vedde, sier Nilsen.

- Lignende stunt i Sverige
Hun synes Joner-saken minner om et reklamestunt i Sverige tidligere i år.

- Den svenske medie- og reklamebransjen opplevde et lignende stunt rett før sommeren. Da skrev flere aviser om en maskert gjeng som kalte seg Dekkpiratene. I en film på Youtube hevdet denne gjengen at de ønsket å redde liv ved å erstatte vinterdekk til sommerdekk på biler over hele Sverige. Avisene fikk hint om filmen fra en mann som selv hevdet at han var offer for pirater, og at gjengen hadde brutt seg inn i garasjen hans og byttet dekk, forteller Nilsen.

- Etter hvert begynte noen medier å nøste i historien, og det viste seg å være en reklamekampanje, akkurat slik som Joner-historien. I Sverige skapte dette debatt om både de redaksjonelle medienes dekning og reklamebyråets metoder. Jeg håper vi får en slik etisk debatt i Norge nå, for det som har skjedd her er enda mer oppsiktsvekkende, mener hun.

Les også: Bransjeorgan: - Bryter ikke etiske retningslinjer