Mens valgkampen i USA nærmer seg slutten og amerikanerne om ikke lenge har valgt seg en ny president, kan man også se tilbake på en spesiell og tøff valgkamp med sterk retorikk og verbale angrep på motstanderen.

Kampanje har snakket med flere av kommunikasjonstoppene i de norske politiske partiene og hørt om de har tatt med seg noe fra den amerikanske valgkampen når det er under ett år igjen til Stortingsvalget 2017.

I Arbeiderpartiet forteller kommunikasjonssjef Ingrid Langerud at selv om det er mye ved den amerikanske valgkampen de ikke er så begeistret for, er det også noen elementer det er mulig å la seg inspirere av.

- Grasrotengasjement har alltid vært og er viktig for oss i Arbeiderpartiet. Nye måter og metoder for å mobilisere velgere, frivillige og donasjoner er noe vi kan hente inspirasjon til fra valgkamper i USA og andre land, sier hun til Kampanje.

Brød og sirkus
Men Langerud understreker at amerikansk valgkamp likevel skiller seg nokså mye fra norsk valgkamp.

- Det amerikanske valget er mer preget av brød og sirkus, personfokus og negative kampanjer enn hva norske valgkamper noen gang vil bli. Heldigvis er den norske politiske debatten preget av større anstendighet og respekt for meningsmotstandere enn det vi har sett i den amerikanske valgkampen, sier hun.

Hos Høyre har markeds- og kampanjesjef Dag Terje Solvang plukket opp flere elementer som kan inspirere før neste års valgkamp.

- Det er ikke så mye å ta med seg på skremselspropaganda og hatretorikk, men det er mye å hente på hvordan begge partier jobber med direkte velgerkontakt, big data og mikromobilisering. I tillegg er spesielt Hillary-kampanjen god på å lage innhold på egne kanaler. Det er ikke alt som er direkte overførbart - men det er uansett inspirerende, sier Solvang.

Kommunikasjonssjef Mona Høvset i KrF er glad for at norsk valgkamp i vesentlig mindre grad enn i USA er preget av «negative campaigning».

- Det er vanskelig å sammenligne den amerikanske med den norske valgkampen, i tillegg til at Trumps valgkamp gjør årets til noe helt for seg selv. Clinton synes å ha kjørt en mer tradisjonell valgkamp, med et enormt apparat, grasrotarbeid og overveiende negative campaigning. Det siste skal vi være takknemlige for at vi ser lite av i norske til sammenligning, sier Høvset.

I likhet med sin kommunikasjonkollega i KrF er også kommunikasjonssjef Steinar Haugsvær i Venstre glad for at norsk politisk kommunikasjon er mindre negativ enn den amerikanske.

- Det er alltid noe å ta med seg i politisk kommunikasjon fra andre land. I USA er den politiske retorikken veldig basert på følelser, og her har vi noe å lære fra USA. Samtidig er den politiske kommunikasjonen i USA er vesentlig annerledes enn i Norge, der motpolene er ekstremt forskjellige. Heldigvis har vi i Norge også flere politiske partier enn i USA, som gjør den politiske debatten langt mer løsningsorientert, sier han.

Saken fortsetter etter bildet.

Mer anstendig:

Kommunikasjonssjef Ingrid Langerud i Arbeiderpartiet er glad det er forskjell på amerikansk og norsk valgkamp. - Heldigvis er den norske politiske debatten preget av større anstendighet og respekt for meningsmotstandere enn det vi har sett i den amerikanske valgkampen, sier hun.

- Facebook vil bli like viktig i norsk valgkamp
I forbindelse med Facebooks ekstremt sterke tall for tredje kvartal i år, sa rådgiver innen sosiale medier og digitalmarkedsføring Espen Grimmert i Sparebanken Vest til Kampanje at Facebook vil ta en lignende rolle i Norge i neste års stortingsvalg som de nå gjør i USA før neste ukes presidentvalg.

- Facebook fortalte i går at 109 millioner amerikanere har engasjert seg i presidentvalget på Facebook med hele 5,3 milliarder poster, nyheter, kommentarer og likes koblet til valget. Zuckerberg fastslo at Facebook nå er det nye «rådhuset» og at han var stolt over rollen de spiller for å øke dialog og politisk engasjement. Facebook må høyt, høyt opp på agendaen når partiene i Norge nå begynner å gire opp til neste års valgkamp. Facebook vil da være viktigere og nettavisene mindre viktig enn da var da Solberg ble statsminister i 2013, uttalte Grimmert til Kampanje.

Les også: - Nesten skremmende gode tall fra Facebook

Alle fire partiene som Kampanje har vært i kontakt med, er av samme oppfatning; Facebook vil bli veldig viktig for Stortingsvalget 2017.

- Facebook vil bli svært viktig. Det er «by far» den viktigste sosiale kanalen og kommer også til å bli det neste år, tror Høyres Dag Terje Solvang.

- Første valg med Facebook som preferert kanal
Også Venstre bekrefter at Facebook spiller en større rolle nå enn tidligere, og vil gjøre det i forbindelse med neste valg her til lands.

- Facebook blir svært viktig - som den har vært gjennom flere valg nå. Samtidig som det er viktig at partiene produserer innhold som kjører bra innenfor Facebooks algoritmer. Tekstede videoer og direktesendinger har for eksempel en helt annen posisjon i vår Facebook-feed nå enn tidligere, sier Steinar Haugsvær.

For Arbeiderpartiet har Facebook blitt en viktig kanal for kontakt med velgerne – ikke bare når det er valg.

- Valget i 2017 blir den første stortingsvalgkampen i et digitalt landskap der Facebook er nordmenns prefererte kanal. Det har vært en svært viktig kanal for oss lenge, også når det ikke er valg. Der har vi kontakt med velgere hver eneste dag. Digitale kanaler må være en integrert del av det strategiske og løpende kommunikasjonsarbeidet – og ikke en «egen greie» på siden, sier Ingrid Langerud.

I den amerikanske valgkampen har Facebook vært flittig i bruk, og KrFs Mona Høvset trekker frem at Clinton-leiren nok har benyttet denne kanalen noe mer enn Trump.

- Facebook har vært viktigere for Clinton-kampanjen enn for Trump, som har større gjennomslag på Twitter og skaper nyheter der. Facebook live har imidlertid blitt brukt mye, spesielt mot slutten, av begge. Facebook øker i betydning, ettersom det når så mange og byr på stadig flere muligheter, noe som garantert vil gjenspeile seg i den norske valgkampen også, sier Høvset.