PR-byrået Trigger har vunnet «Årets Gullkorn» de siste to årene PR-prisen har blitt delt ut. I 2014 vant byrået for NITH og i 2015 vant de for Plan Norge. I fjor ble Trigger i tillegg det mestvinnende byrået i det som omtales som NM i PR.

Les mer: Trigger knuste PR-konkurrentene 

Når prisen deles ut igjen 15. november blir det uten Trigger. Byrået har ingen nominasjoner og kan dermed ikke hente noen priser. Årsaken er at de rett og slett ikke har sendt inn bidrag, forteller daglig leder Bente Kvam Kristoffersen.

- Vi har ikke sendt inn jobber til Gullkorn i år. Gullkorn-konkurransen er viktig for bransjen og vi har stor respekt for den, men nå skal vi dreie oss inn mot å bli et innovasjons- og utviklingsbyrå og skal fokusere mindre på priser og konkurranser enn før. Det betyr ikke at vi ikke skal være med på noen konkurranser, men vi blir mer selektive, sier hun til Kampanje.

Trigger: - Bremser ned
Kristoffersen anerkjenner at byrået har brukt mye tid på priser siden oppstarten for seks år siden.

- Har dere brukt for mye tid på priser?

- Nei, for priser har vært viktig for oss. Det har ikke vært negativ tidsbruk. Men det er klart at det er en stor investering å være med i disse konkurransene. Vi har brukt mye penger og timer.

Trigger-sjefen utelukker ikke et comeback i Gullkorn ved en senere anledning.

- Det kan godt hende vi vender tilbake til Gullkorn. Det ligger ingen dramatikk bak at vi ikke deltar, men vi forstår at det vekker oppmerksomhet at vi ikke er med når vi tidligere har tatt stor plass. Men det er fint å bremse ned i konkurransekarusellen og tenke litt over hva man skal være med på og fokusere på jobben vi kan gjøre for kundene våre.

Try kan ta storeslem
Geelmuyden Kiese og Try har begge syv finalister med i årets Gullkorn-konkurranse, og er med det de to byråene som har flest vinnersjanser etter at juryene har avsluttet sitt arbeid.

Dette er første gang reklamebyrået Try sender inn bidrag til Gullkorn.

- En av de viktigste grunnene er at vi har satset mer på PR og rådgivning og hatt mer fokus på det her på huset. Vi ser at våre kunder ønsker å se gode kommunikasjonsløsninger uavhengig av hvilken sjanger oppgavene er i og har fått jobber som kvalifiserer å være med på en sånn konkurranse. Vi er fornøyd med å ha fått denne bekreftelsen fra juryen, sier konsulent Sindre Beyer i Try.

- En morsom bonus
Try er ikke det eneste reklamebyrået som er med i kampen om PR-prisene. Anorak har to nominasjoner og McCann stiller med én nominasjon.

- Viser dette at disse konkurransene blir likere og likere?

- De vurderer ulike kriterier, men det gjenspeiler for så vidt utviklingen av kommunikasjonsfaget. Vi er mindre opptatt av merkelappene jobbene skal ha og mer opptatt av resultatene. Vår viktigste råvare i Try er kreativitet. Da kan jobbene ha mange navn etterpå.

- Trigger har ikke sendt inn noen bidrag og sier de skal begrense sin deltakelse i konkurranser. Satser dere fortsatt like mye på priser som før?

- Vi har aldri satset på priser. Å vinne priser i konkurranser er en morsom bonus og en hyggelig bekreftelse fra bransjen på at vi gjør en god jobb. Men fokuset må alltid ligge på jobben kommunikasjonen vår skal gjøre for kunden. At Trigger ikke sender inn er jo interessant. Jeg tror ikke jeg skal kommentere mer på det, sier Beyer.

Flere reklamebyråer med
Blant arbeidene er det DNTs «verdens største lekeland», som er utviklet sammen med Geelmuyden Kiese, og Veidekkes «Sammen bygger vi fremtiden», som er utviklet sammen med Dinamo, som utmerker seg med tre finalebilletter hver.

- Vi har hatt svært dyktige, erfarne og strenge juryer i år. De har hatt en omfattende jobb med å vurdere rekordmange bidrag i svært ulike kategorier. At det er så mange forskjellige prosjekter blant finalistene er et bevis på at nivået er gjennomgående høyt i norsk kommunikasjonsbransje. Mange av disse finalistene vil trolig også hevde seg godt i internasjonal sammenheng, sier Kristian Sarastuen jurygeneral i årets Gullkornkonkurranse.

Gullkorn-styret har doblet antall kategorier i årets utdeling og fått inn dobbelt så mange påmeldinger. Men i enkelte kategorier kom det likevel ikke inn nok bidrag. I år var blant annet det ingen påmeldte arbeider i kategorien «Finansiell kommunikasjon». I tillegg har juryen valgt å ikke velge noen finalister eller vinnere blant de påmeldte i kategorien «kampanje B2B».

-Det er selvsagt synd at vi ikke har finalister og vinnere i disse to kategoriene. Nivået skal imidlertid være høyt i Gullkorn, og det er derfor en riktig beslutning av juryen å ikke velge finalister dersom nivået ikke er høyt nok, sier Sarastuen.

Her er alle finalistene i Gullkorn:

Holdningskampanjer
Et smykke for en flyktning - Something Good for NOAS
Kan du snakke kan du bidra - Try for Røde Kors TRY
Opplysningsløypa – verdens vakreste nattevandring - Gambit H&K for Norad
Sammen bygger vi fremtiden - Dinamo for Veidekke
Daron – jakten på kunnskap - Gambit H&K for Norad

Innholdsmarkedsføring
Mobilteknologi kan gjøre fantastiske ting - PR-operatørene, DDB og Carat for Telia
4000 holdeplasser - McCann for Ruter
Verdens største lekeland - Geelmuyden Kiese for DNT
Sammen bygger vi fremtiden - Dinamo for Veidekke

Krise og issues management
JCP for VM i skiskyting

Internkommunikasjon
Statsansatte reading mean tweets - Geelmuyden Kiese for Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund
Ta en for laget - DNB
Rustet for arbeidslivet - Geelmuyden Kiese for Kiwi
OSL-kulturminister - Geelmuyden Kiese for Avinor

B2C-kampanje
Verdens største lekeland - Geelmuyden Kiese for DNT
VW Trailer Assist - Try for Volkswagen
NM i Taco - JCP for Arla
Norsk Juleindeks - Anorak for Matprat

Sosiale medier
Verdens største lekeland DNT Geelmuyden Kiese
Eventyreren Alfa sko PR-operatørene
VW Trailer Assist VW TRY
Kan du snakke kan du bidra Røde Kors TRY

Virksomhetskommunikasjon
Søndagsturer - Something Good for Avis
Prosjekt Fantasi - Try for Statoil
Rekrutteringskampanje for UiO - Gambit H&K for UiO
Sammen bygger vi fremtiden - Dinamo for Veidekke

Måling og evaluering
Snuskampanjen - Burson-Marsteller og Try for Helsedirektoratet
Rekrutteringskampanje for UiT - Burson-Marsteller for UiT
Uke 31 - Try for NSB

Innovasjon
Volvo V - JCP for Volvo
Norsk Juleindeks - Anorak for Matprat
Det beste fra brygga rett i mobilen - Geelmuyden Kise for Aker Brygge