Verdens største kommunikasjonskonsern WPP oppretter et nytt PR-byrå på det norske markedet. Det skjer gjennom det internasjonale nettverket Young & Rubicam som lanserer kommunikasjonsbyrået PPR i Norden og det med tidligere PR-topp Wenche Halsen som nordisk sjef.

- Dette er en fantastisk mulighet som det ikke var mulig å si nei til selv om livet med egen virksomhet har vært en fin reise. Nå tar jeg med meg prosjektene mine og meg selv inn i PPR, og så skal jeg sammen med ledelsen i PPR og etter hvert medarbeidere i Norge, Sverige, Danmark og Finland bygge det nye byrået. Det er motiverende og igjen kunne bli del av et større internasjonalt miljø, sier Wenche Halsen til Kampanje.

De siste to årene har Halsen jobbet for seg selv i Halsen Kommunikasjon og med seg selv som eneste ansatt. Der har hun opparbeidet seg en liten kundeportefølje til en verdi av 2-2,5 millioner kroner. Kundene Halsen har jobbet med har vært Elkjøp, Lerum, Statens Seniorråd og Norsk Olje og Gass.

Før det var Halsen leder av Dinamo PR etter at hun valgte å slutte i nettopp det WPP-eide byrået Burson-Marsteller hun satt i ledergruppen og med ansvar for mediehåndtering- og krisekommunikasjon.

Les også: Halsen ut av Dinamo

Lanserer et boutique-byrå
Nå skal hun altså vie tiden til å bygge opp PPR til et frittstående PR-byrå etter det hun kaller en «boutique-modell.» Hun sier PPR internasjonalt er kjent for sin «kreativitet, fleksibilitet og strategiske rådgivning, kombinert med innovasjon og nytenking.»

- Hva er et «boutique»-byrå?

- Det betyr at det er et lite byrå med høy grad av personlig service og en modell som bygger på å hente inn eksterne samarbeidspartnere og freelancere avhengig av oppdrag. I stedet for å ha all kompetanse i faste årsverk så har man grupperinger og enkeltmiljøer man samarbeider med i tillegg til å trekke veksler på resten av PPR, andre søsterselskap og WPP-systemet for øvrig.

- Finnes det mange nok slike enkeltmannsmiljøer?

 - Ja, jeg tenker det er det og det har jo også Kampanje skrevet mye om. Det er mange som starter opp for seg selv og etter å ha vært lenge i denne bransjen føler jeg at jeg har ganske bra oversikt over det som rører seg. I tillegg er det en rekke godt, etablerte miljø som vi også vil søke samarbeid med når vi trenger kompetanse vi selv ikke har, sier Halsen.

- Men selv så velger du å gå inn i et større nettverk etter noen alene. Hvorfor?

- Jeg synes det var veldig morsomt å holde på alene og hadde ikke tenkt å avslutte. Men så kom dette tilbudet som jeg følte var veldig fristende. Det er ikke hver dag man får tilbud om å være med og dra i gang noe helt nytt, og så er det noe med å tilhøre et større miljø, som jeg også liker.

Blir større på PR
WPP er allerede solid til stede på det norske kommunikasjonsmarkedet med flere byråer både på mediebyråsiden og PR-byråsiden. Selskapet la ned sitt reklamebyrå Bates, men er tungt til stede med PR-byrået Burson-Marsteller og Gambit Hill & Knowlton.

Halsen sier PPR kommer til å dele noen støttefunksjoner med Burson-Marsteller, som også ligger i Young & Rubicam-sfæren.  De to selskapene vil også kunne samarbeid om kunder der det er det er behov for kompetansen som medarbeidere i de respektive byråene har. PPR vil også ha sine lokaler i tilknytning til Burson-Marsteller sine lokaler.

- Men selskapene er konkurrenter i markedet, sier Halsen. 

- Blir PPR et nisjebyrå eller skal dere tilby alt av kommunikasjonstjenester?

.- Tanken er å dekke hele bredden. Det er det som er modellen. Man tilpasser tilbudet etter de oppdragene som er der, sier Halsen.

- Skal aldri bli veldig store
Hun sier videre at det ligger i kortene å rekruttere inn en håndfull ansatte.

- Vi må ha en omsetning for å kunne ansette, men jeg skal heller ikke bygge dette alene. Nå starter vi først i Norge også skal vi ha på plass rådgivere i de tre andre nordiske landene.

PPR har sitt europeiske hovedkontor i London og europasjefen ledes av Pamela Fieldhouse. Men tanken er aldri å bli spesielt stor, ifølge den nordiske PPR-sjefen. 

- PPR er og skal være et lite og effektivt byrå som tilbyr full service kommunikasjonstjenester gjennom sitt globale nettverk, samarbeidspartnere og frilansere. Selv om vi skal rekruttere flere medarbeidere i Norden etter hvert som vi får etablert oss, skal vi aldri bli veldig store, sier Halsen.