Etter flere år med fallende inntekter og røde tall, toppet det seg for Kreab Oslo i 2015, da byråleder Sturle Lyberg gikk til det drastiske skrittet å si opp sin stilling.

- 2015 ble et unntaksår i den forstand at jeg og Roger Solheim sa opp våre stillinger før sommeren og etter diskusjoner med eierne endte det opp med at vi overtok Kreab ved nyttår. Vi har inngått en franchiseavtale fordi vi synes det er fornuftig å tilhøre et nettverk. Det gir oss oppdrag knyttet til kunder i andre land som har behov for bistand i Norge, forteller Lyberg til Kampanje.

Tallene for Kreab i fjor viser at omsetningen falt med nesten 50 prosent fra 11 millioner i 2014 til 6 millioner kroner. Byråinntekten gikk ned fra 10 millioner til 5,9 millioner kroner, noe som er et fall på 41 prosent.

Les også: Partnerflukt og milliontap i Kreab

For å tilpasse driften til tallene og turbulensen, ble staben slanket.

- Vi så fort at vi måtte prøve å bygge en ny type selskap og det resulterte i at vi sa opp en del medarbeidere. Nå skal Roger og jeg prøve å bygge dette på en litt annen lest enn tidligere.

Vil ikke bli store
De to bedyrer at det ikke er noen planer om å bli et stort byrå.

- Hva kommer dere til å gjøre annerledes?

- Vi kommer nok ikke til å bli særlig store, ambisjonene er å bli rundt seks til åtte ansatte. Vi flytter til nye lokaler etter sommeren og rigger oss til med samarbeid med noen enkeltmannsforetak som driver med det samme som oss, i første omgang. Vi kommer til å leie inn både kapasitet og kompetanse når vi trenger det.

Allerede nå er det klart at Sebastian Remøy vil være tilknyttet Kreab fra Brüssel, og også Frode Geitvik vil være tilknyttet byrået.

- Vi har hatt en veldig bra start på det nye året - godt med oppdrag og kundetilgang. Vi har gått i pluss hver måned dette året og har til og med ganske mye penger på bok, så nå har vi litt handlingsrom. Nå skal vi sakte bygge videre - sten for sten, sier han.

Lyberg og Solheim eier halvparten av byrået hver og mens Lyberg har tittelen daglig leder, er Solheim styreformann.

- Hva måtte dere betale for byrået?

- Jeg vil ikke kommentere noen sum. Vi fikk en veldig god avtale. Hadde vi ikke fått det, hadde vi nok startet noe på egen kjøl, forteller han.

Fikk med seg kundene
Lyberg forteller at alle kunder han og Solheim jobbet med i Kreab valgte å bli med i det nye og mindre byrået.

- I tillegg har vi fått en del nye kunder, mest fra Kreab-systemet. Vi har også fått en del kunder i Nord-Norge.

På spørsmål om han ikke kan avsløre i alle fall ett kundenavn, svarer Lyberg;

- Vi er for åpenhet, men det må være godkjent av kunden. Men er for eksempel ingen hemmelighet at jeg har jobbet med Bama siden 1999, sier han.   

- Hvordan tror du 2016 blir?

- Vi regner med en byråomsetning på 5-6 millioner. Etter hver som vi tar inn nye mennesker og ser muligheter, har vi ambisjoner om å vokse litt, men vi skal som sagt ikke bli et stort byrå.

Her ser du alle tallene for Kreab i 2015. Alle tall i millioner kroner.

 
Kreab 2015 2014 Endring i %
Omsetning 6 11 -45,5
Driftsresultat -3,5 -1,9 -41
Resultat før skatt -3,7 -2,3  -