Et Young Lions-team står for det første norske jubelbrølet i Cannes, der verdens største reklamefestival pågår akkurat nå. Det var duoen Henriette Frølich Holte og Scott Olav Allan, begge fra Gambit H+K, som i dag halte i land en andreplass i Young Lions PR.

I denne delen av Cannes Lions konkurrerer unge team fra hele verden om å løse et case på best mulig måte – i løpet av 24 timer.

Les også: Gambit-team til Young Lions

- Vi er kjempehappy! sier duoen kort tid etter at sølvet er et faktum.

Av rundt 20 lag plasserte det norske teamet seg foran England, som fikk bronse, og bak USA som tok gullet.

- Jeg tror dette viser at vi i Norge er ganske langt fremme i måten vi tenker kampanjer, konsept og kreativitet, sier Allan.

- Det som er gøy med å jobbe i PR-bransjen er at man som ung får lov til å komme med ideer og fremme endringer. Når man er med i en konkurranse som denne så ser man at det er ingen begrensinger, man kan være med på å få store ting til å skje. Nå blir vi enda mer gira på å komme hjem og gjøre det enda bedre, sier Frølich Holte.

Brief fra FN
Briefen de fikk kom fra FN, og oppgaven var å finne en metode å få mennesker i i-land til å legge press på dagligvarebransjen for å redusere matsvinn som et ledd i å bekjempe sult.

- Først kommer man opp med mange gode ideer, som å lage handlekurven om til en søppelkurv eller lage en dag i uka der man spiser restemat, men så tenkte vi at det ikke løser problemet å gjøre noe i etterkant av at man har kjøpt for mye. Nøkkelen som jeg tror gjorde at vi kom så langt, var at vi tok et steg tilbake og så på hva man kunne gjøre før man gikk i butikken, sier Allan.

Målet ble derfor å forhindre at folk gikk sultne i butikken, basert på en innsikt som viser at folk kjøper opp mot 70 prosent mer produkter og mat når de går sultne i butikken.

- Vår kampanje het Bite Back, som har en dobbel betydning. Det innebærer både at man skal ta seg en bit å spise før man går i butikken, men også å stå imot de store dagligvarekjedene som kapitaliserer på at du er sulten når du går i butikken.

Les også: Kampanje på plass i Cannes

- Ser et stort skifte i PR
Til tross for det norske PR-sølvet i Young Lions, har ikke norske byråer tradisjon for å gjøre det skarpt i PR i hovedkonkurransen Cannes Lions. I år har vi riktig nok to jobber inne på shortlist, The Reversed Trailer av Try og A Jewel for a Refugee, fra Good Morning og Something Good. I fjor hadde vi ingen på shortlist.

Les mer: Volskwagen og Try rygger inn i Cannes

- Hvorfor tror dere det er sånn?

- Jeg ser at mange unge i byrået vårt er veldig flinke på å være nysgjerrige, gå på tvers av byrået, jobbe med ulike kunder og ting de brenner for, og er ikke så begrenset av hva de har utdannet seg som. Jeg tror det å få breddekunnskapen er viktig for å tenke nye, kreative ideer, sier Allan.

- Jeg tror Norge kommer til å gjøre det bedre og bedre. Vi har sett et stort skifte i Gambit bra det siste året, fra tradisjonelle pressemeldinger og innsalg, så går det mot noe enda større. Folk tør å bli mer modig og kundene etterspør det, sier Frølich Holte.

- Nysgjerrighet er nøkkelen
- Har dere et tips til unge folk som vil opp og frem i PR-bransjen?

- Mitt råd er ikke å gå for den første ideen din, tenk gjennom én gang til og tør å ta en ikke-tradisjonell vei. Og vit hvilket problem faktisk skal løse, sier Frølich Holte.

- Jeg tror nysgjerrighet er nøkkelen hvis man skal gjøre det bra, uansett hva man jobber med. Man må snakke med folk, være engasjert, lytte til hva folk driver med. Man må få inn så mange impulser som mulig. Da kan du ta et element du jobber med, kombinere det med noe helt annet og komme frem til nye løsninger, sier Allan. 

- PR handler om å jobbe med mennesker og skjønne hva som får de til å skifte mening og endre adferd. Man må virkelig først og fremst se personen før man gjør en kreativ idé, legger Frølich Holte til.