I midten av juni ble en reklamefilm om linsen Isynx, en elektronisk kontaktlinse som tilsynelatende kan ta beslutninger for brukeren, publisert på Facebook.

Filmen har i skrivende stund over 200.000 avspillinger og skapte diskusjon på sosiale medier som gikk på hvorvidt teknologien var ønskelig eller farlig, mulig eller umulig, uetisk eller forsvarlig.

Kort tid etter at filmen ble sluppet, åpnet Isynx et søknadsskjema der folk kunne søke om å bli beta-testere for produktet. Det var imidlertid én hake. For å søke som beta-tester, måtte man akseptere en mildt sagt urimelig personvernsavtale, med betingelser som gjør de mest kontroversielle avsnittene fra Facebooks personvernsavtale til skamme. Likevel mottok avsenderen over 2.000 søknader fra unge mennesker, samtidig som diskusjonen gikk på Facebook om hvorvidt det var lurt å akseptere avtalen.

- Betingelsene du måtte signere ville i praksis betydd at alt du hørte, så, opplevde og kommuniserte, ville blitt Isynx’ eiendom, som de fritt kunne selge, manipulere og videreformidle. Vi snakker om at selve sanseinntrykkene dine blir et fremmed selskaps eiendom, forteller skaperen av filmen.

Se filmen her:

- Føler meg som en semi-cyborg
Etter flere ukers spekulasjon rundt filmens legitimitet, står Tonje Hessen Schei i dag frem som initiativtakeren bak filmen. Tonje Hessen Schei, kjent som regissør for den prisbelønte dokumentaren Drone, lagde filmen som en del av Kulturrådets kulturmønstring «MOToffentligheten».

Schei fikk i forbindelse med mønstringen midler til å skape kunst rettet mot en ung målgruppe. Dokumentarfilmskaperen valgte et tema som har opptatt henne selv, og som opptar mange unge i dag: Menneskets rolle i de intelligente maskiners tid.

- I dag føler jeg meg som en semi-cyborg: Iphonen er en forlengelse av meg, og datamaskinen fungerer ofte som hjernen min. Hva betyr det når kunstig intelligens nå kommer for fullt i et globalt nettverk hvor all verdens informasjon er digitalisert? For meg er dette en av de største utfordringene vi står ovenfor i dag, sier Schei.

Var med på bløffen
Sammen med resten av gjengen i Volt Film hyret Schei inn mediebyrået Vizeum til å dele den. Konsulenter i Superblaise og UT studentbyrå har også spredt filmen, samt at produksjonsselskapet fikk Venture Factory-sjef Even Aas-Eng til å prøve linsen og være med på bløffen.

Teamet i Volt Film forventet at det ville komme krass kritikk mot det fiktive selskapet. Men til deres overraskelse uteble kritikken, og svært få stilte spørsmål ved de mildt sagt urimelige personvernsbetingelsene. Samtidig rant søknader inn fra aspirerende beta-testere.

- Ikke meningen å gjøre narr av noen 
Når de nå avslører at filmen var en bløff, håper Tonje Hessen Schei at stuntet understreker viktigheten av å beholde sunn skepsis i møte med ukjent teknologi.

- Det er ikke meningen å gjøre narr av noen, og vi synes generelt det er positivt at de unge er så flinke til å prøve ut ny teknologi. Men vi tror også at unge mennesker, i sin iver etter å prøve alt nytt, ofte glemmer å stille kritiske spørsmål ved både teknologien i seg selv, og selskapene som står bak.

- Jeg vil treffe de unge der de oppholder seg. Og ungdom lever i en kommersiell verden, omgitt av reklamer. Isynx leker med reklameformen for å møte de unge på en ny og overraskende måte. Det viktigste for meg er å engasjere et ungt publikum i det jeg ser som en av de største og viktigste utfordringene vi står overfor i dag.