Artikkelen blir oppdatert.

DNB-ledelsen holder i ettermiddag pressekonferanse om skatteparadis-saken i sitt hovedkvarter i Bjørvika i Oslo. Det skjer i forbindelse med at banken leverer sin redegjørelse om DNBs datterselskap i Luxembourgs rolle i etablering av selskaper på Seychellene.

Styret i DNB mener banken burde ha avstått fra å legge til rette for bankboksselskaper på Seychellene fra 2006 til 2008, men slår fast at dette ikke var ulovlig. Kjennskap til DNB Luxembourgs tjeneste tilfløt aldri konsernsjefen, slås det fast i DNB-styrets redegjørelse til næringsministeren om etablering av postboksselskaper på Seychellene. Denne tjenesten ble heller ikke behandlet i konsernledermøter eller styret i DNB Bank eller DNB, hevder styret i ettermiddag.

Toppsjef Rune Bjerke benyttet anledningen til å forsvare banken og bankens ansatte etter en drøy uke med massiv negativ mediedekning.

- Oppslagene i mediene i den siste uken kan tyde på at våre ansatte ikke er opptatt av etikk. Det er selvfølgelig ikke riktig, sier Bjerke under pressekonferansen.

- Det er mange ansatte i DNB som jeg tenker på hver dag nå, fordi jeg føler at de blir rammet urettferdig. Et styre og en ledelse skal tåle en støyt, men jeg synes det er viktig å sette hele saken i perspektiv, sier Bjerke.

DNBs toppsjef var godt forberedt av sine PR-folk før dagens seanse i bankpalasset i Bjørvika. Selvkritikken lød slik:

- Er vi stolte av det som skjedde? Nei. Skulle vi vært det foruten? Ja. Burde informasjon som var gitt underveis, ha ført til at flere stilte spørsmål om det var grunn til å reagere slik at man fikk løftet dette oppover? Sett med dagens øyne, skulle det vært gjort, sier Bjerke.

Han mener det er viktigere å trekke lærdom av saken enn å finne syndebukker i egne rekker.

- Det å sette igang en heksejakt eller personjakt, synes jeg er mindre viktig enn å lære av de forhold som gjorde at den praksisen ble etablert, sier han.

På spørsmål om han har vurdert sin egen stilling, svarer han slik:

- Jeg fighter så lenge jeg har noe å fighte for. Det er til enhver tid styret som bestemmer hvem som er best egnet til å lede DNB, sier Bjerke.

Og tillitserklæringen lød slik umiddelbart etter Bjerkes svar:

- Styret i DNB har tillit til konsernsjef Rune Bjerke. Redegjørelsen som vi har levert gir ikke grunnlag for å stille spørsmål om tillit, fastslår styreleder Anne Carine Tanum.

Siden søndag 3. april har det blåst friskt rundt toppledelsen i DNB. Aftenposten avslørte da som en del av lekkasjen Panama Papers at DNBs datterbank i Luxembourg har bistått kunder med å opprette 40 postboksselskaper i skatteparadiset Seychellene i årene 2006 til 2015. Rundt 30 av selskapene var eid av nordmenn.

Dokumentene er delt med stiftelsen The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) og over 100 medieorganisasjoner, deriblant Aftenposten. Det er ikke dokumentert at DNB eller kundene har brutt lover i Norge, Luxembourg eller Seychellene.