Søndag 3. april smalt det som er blitt en skikkelig omdømmebombe for DNB. Da kunne Aftenposten publisere det som ble starten på en rekke saker som omhandlet Panama Papers-lekkasjer fra advokatfirmaet Mossack Fonseca.

En av sakene som har dominert det norske nyhetsbildet er avsløringen om at DNB i nesten ti år har organisert postboksselskaper på Seychellene for sine kunder. Slik har storbanken lagt til rette for at kundene kan opprette postboksselskaper i skatteparadiset. Reaksjonene i sosiale medier og blant politikere har vært sterke, og alle riksmedier har kastet seg på saken. DNBs pressekonferanse mandag har ikke roet ned mediestormen. Toppsjef Rune Bjerke ble grillet av et fulltallig pressekorps i flere timer mandag, og etter pressekonferansen kom det et nytt skred av kritikk. Bjerke får flengende kritikk fra eksperter og toppolitikere etter sine svar om skatteparadiser.

- Skader bankens omdømme
Konserndirektør for kommunikasjon i DNB, Thomas Midteide, legger ikke skjul på at DNB har gått på en omdømmesmell etter en drøy uke med massiv mediedekning.

- Det er ingen tvil om at denne saken skader tilliten til DNB, fordi skatteunndragelse og bank smeller skikkelig. Selv om dette skjedde for nesten ti år siden, så skader det omdømmet til banken, sier Midteide til Kampanje.

DNB har de siste årene jobbet hardt for å bedre bankens omdømme. Et av bankens store mål har vært å bli en «bedre likt bank» og komme inn på listen over bedrifter med best omdømme i Norge. Et av virkemidlene har vært reklame og markedsføring, laget av Try Reklamebyrå. Markedsføringen har blitt oppfattet som både banebrytende og beskrevet som noe av beste som er laget i det norske reklamemarkedet. Når Kampanje spør om all markedsføringen og arbeidet har vært bortkastet, svarer Midteide slik:

- Saken har i alle fall satt oss langt tilbake. Samtidig tror jeg våre kunder er mest opptatt av våre produkter og tjenester. Selv om jeg forstår at våre kunder er skuffet, og det er jeg selv også, så tror jeg tilliten kommer tilbake igjen. Det som blir spennende er hvor lang tid det tar.

- Hvor lang tid vil det ta, tror du?

- Jeg tror denne saken vil påvirke DNBs omdømme ut dette året.

- Hvordan skal omdømmet gjenreises?

- Det eneste vi kan gjøre, er å vise at rydder opp og at vi leverer de beste banktjenestene som markedet har.

Les også: Bjerke: - DNB-ansatte blir rammet urettferdig

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tøff uke: DNB har i flere år jobbet iherdig med å løfte bankens omdømme fra det nedre sjiktet til å bli en av landets bedre likte bedrifter.  Nå har Panama Papers-saken påført banken en betydelig omdømmesmell. Her er kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide og administrerende direktør for DNB-suksessen Vipps, Rune Garborg.

Utsetter ikke reklamekampanjer
Thomas Midteide forteller til Kampanje at banken ikke har satt reklamekampanjer på vent mens det har blåst friskt rundt bankens toppledelse i mediene.

- Nei, vi har ikke gjort det. Vi har nettopp lansert nye tjenester for Vipps, som er det vi bruker mest markedskrefter på nå.

- Har dere vurdert å utsette reklamekampanjer?

- Ja, det er alltid en vurdering vi gjør under slik saker. Men den gangen har vi vurdert å ikke gjøre det.

- Må dere bruke mer penger på reklame for å ruste opp omdømmet framover?

- Nei, jeg tror ikke dette omdømmetapet reddes gjennom reklame. Det må gjøres ved at vi rydder opp og at vi gir kundene bedre produkter og tjenester.

Les mer: DNB under hardt press - stopper ikke reklamekampanjer

Informasjonsdirektøren ringte venn i GK
Nylig skrev Dagens Næringsliv at DNB hyret inn Geelmuyden Kiese for å bistå bankens kommunikasjonsfolk under det verste medietrykket.

- Man tar i litt for mye når man sier at DNB hentet inn Geelmuyden Kiese. Ett par av oss har jobbet døgnet rundt gjennom uken, så vi trengte litt hjelp til å skrive ferdig meldinger og annet gjennom natten, så informasjonsdirektøren ringte en venn som jobber i Geelmuyden Kiese. De to har jobbet sammen tidligere. Vi har ikke hatt et fullt team fra Geelmuyden Kiese og vi har ikke jobbet med dem tidligere. Det er Trigger vi bruker på markeds-PR og ellers bruker vi generelt lite på byråer, forteller Midteide.

Åtte personer i DNBs kommunikasjonsavdeling har jobbet på heltid med Panama Papers-saken de siste ukene.

- Vi fikk flere uker på oss til å jobbe med saken, for vi fikk beskjed fra Aftenposten før påske om at de hadde en sak på gang. Da startet vi helt på skratsj. Aftenposten lå åtte måneder med research foran oss, så vi satte i gang med en helt formidabel jobb. Vi har gått gjennom millioner av dokumenter. Det har vært en stor jobb å finne historikk som går ti år tilbake i tid. Mange av dem som var involvert har sluttet, så det har vært krevende å få tak i folk, forteller Midteide.

- Aftenposten har opptrådt ekstremt ryddig
Toppsjef Rune Bjerke benyttet under gårsdagens pressekonferanse anledningen til å forsvare banken og bankens ansatte etter en drøy uke med massiv negativ mediedekning.

- Oppslagene i mediene i den siste uken kan tyde på at våre ansatte ikke er opptatt av etikk. Det er selvfølgelig ikke riktig, sa Bjerke under pressekonferansen.

- Det er mange ansatte i DNB som jeg tenker på hver dag nå, fordi jeg føler at de blir rammet urettferdig. Et styre og en ledelse skal tåle en støyt, men jeg synes det er viktig å sette hele saken i perspektiv, sa DNB-sjefen.

Konserndirektør for kommunikasjon i DNB, Thomas Midteide, mener mediene generelt og Aftenposten spesielt fortjener ros.

- Jeg må skryte av Aftenposten, som har kjørt denne saken til stor frustrasjon for de andre redaksjonene. De har opptrådt ekstremt ryddig, og det har stort sett de andre redaksjonene også gjort, sier han.

- Hva har vært unntakene?

- Mediebildet bærer preg av at en del medier ikke har hatt god nok innsikt i saken og de har laget saker på sviktende grunnlag. Når det er sagt, så synes jeg mediene generelt sett har opptrådt ryddige i denne saken, sier han.