Den amerikanske valgkampen får stor oppmerksomhet om dagen, Trump på den ene fløyen og Sanders på den andre, og hjemme i Norge høstet MDG på sin side stor oppslutning i høstens kommunevalg. Hvorfor er det slik at ytterpunkter, og «anti-politikere» gjør det så skarpt i dagens samfunn? Jeg mener, og tror sosiale medier har en del av ansvaret.

Vi lever i en tid der mantraer som TLDR (Too long, didn’t read) er blitt normen, mediehusene ønsker å skreddersy innhold basert på personlig informasjon, og vår egen bransje predikerer at skal man få oppmerksomhet, må budskapet være kortfattet. Ikke en film over ett minutt på Facebook, engasjerende overskrift og lite tekst, husk «Call to action», konverteringer er viktig.

Fra et merkevare- og markedsperspektiv gir den nye mediehverdagen og oppmerksomhetskampen uante muligheter, men hva gjør den med innsikten vår og måten vi engasjerer oss politisk på? Jeg tror den er en medvirkende årsak til at politikere som Trump, som Sanders, og som vår egen Rasmus Hansson og MDG opplever enda høyere oppslutning enn tidligere.

Før jeg kommer med min argumentasjon vil jeg komme skeptikerne i forkjøpet, med en liten «disclaimer». Polariserte debatter, ytterpunkter og sterke retorikere har alltid vunnet folkets gunst, mediehverdagen har alltid vært preget av interessefangende overskrifter, og kommunikasjonsbransjen har ønsket å skape engasjerende innhold siden en fransk dekkprodusent ga ut en relativt kjent restaurantguide.

Men, og det er et stort men her. Når vi daglig blir eksponert for korte, forenklede budskap, når meninger og trendy nyheter er aktuelle i en uke i strekk, når du bare blir eksponert for innhold basert på dine interesser og vennekrets, da skjer det noe, også med innsikten vår og det politiske engasjementet.

I høst var miljøvern «veldig» viktig for mange, da oppnår MDG rekordoppslutning uten å egentlig ha en politisk plattform utover miljøvennlighet. Nå er flyktningkrisen et hett tema, da går FRP frem på meningsmålingene. Politikerforakten i USA er på toppnivå, og arbeidsledigheten er høy, da vinner Sanders og Trump oppmerksomheten.

Om dette er et gode eller et onde er opp til hver enkelt person å avgjøre, også ut i fra politisk ståsted. Noen vil helt sikkert argumentere for at med den nye mediehverdagen har vi tilgang til en tilnærmet endeløs base med nøytral informasjon. Det stemmer jo også, men hva hjelper det, når flesteparten liker en Facebook-post med et bilde og en overskrift de synes er fin, retweeter en tweet med 140 karakterer, eller deler en nyhetsartikkel fra et satirenettsted uten å satt seg nok inn i saken til å skjønne at det er ironi.

Dette innlegget kunne sikkert vært mye lengre, men jeg har ikke lyst til å havne i kategorien «Too long, didn't read», så jeg prøver å holde det SESI (Short enough, still interesting).