Nylig avsluttet Flytoget jakten på nye samarbeidspartnere innen PR og kommunikasjon. I to år er det Zynk og PR-operatørene i samarbeid som har hjulpet Flytoget med dette, men etter en byråpitsj blir det gjort noen endringer.

Les også: Vant PR-kamp om Flytoget

Flytogets konkurranse var delt inn i tre deler; strategisk rådgivning, beredskapsarbeid og medietrening og kommersiell PR. Kommersiell direktør Emil Eike i Flytoget bekrefter at det er Geelmuyden Kiese (GK) og Zynk som er nye byråforbindelser fra 1. januar i år.

- Vi delte opp konkurranse i tre, og det var anledning å by på de delene man ønsket. Zynk er valgt som byråforbindelse på strategisk rådgivning  beredskap og medietrening, mens GK fikk den kommersielle delen, sier Eike.

Eike opplyser til Kampanje at fem byråer ble invitert med i konkurransen, og at tre byråer var med i den siste runden. Eike forteller at PR-operatørene opprinnelig leverte tilbud sammen med Zynk.

- GK fremsto som en veldig god samarbeidspartner i den perioden vi er inne i. Vi la vekt på de tre kriteriene kvalitet, team og pris. Men jeg ønsker ikke å gå nærmere inn på hvordan disse tre blir vurdert. Totalt sett fremsto GK som fremoverlente og ikke minst utfordrende. Vi setter pris på dette i en samarbeidspartner fordi det som oftest skaper god fremgang, sier han.

Sittet på toget før
Geelmuyden Kiese har tidligere vært leverandør av PR-tjenester til Flytoget; et kundeforhold som tok slutt i 2006.

- Siden de kjenner Flytoget fra den tiden betyr det at GK ikke starter på bar bakke. Det er jo ikke en ulempe. Men samtidig må jeg understreke at det var ikke noen av vurderingskriteriene, sier Eike.

Avtalen med Zynk og GK er inngått for ett år med mulighet for ett års forlengelse. Deretter pålegger offentlige anskaffelsesregler Flytoget å utlyse på nytt. Siden anbudets verdi er under lavterskelverdien, som er på 3,1 millioner kroner, var ikke Flytoget pålagt å lyse ut en offentlig anbudsrunde i jakten på PR-byrå.

- Markedet blir tøffere
Flytoget skal bruke PR-byråene til å styrke sin posisjon i et stadig tøffere marked.

- Det er spennende tid og Flytoget vil alltid forsøke å videreutvikle både seg selv og verdien for kundene. Vi vil jo fortsette å være et preferert valg. Men vi er i en tid hvor jernbanemarkedet endrer seg. Vi har alltid hatt konkurranse fra bil, buss og et annet togselskap. Konkurransen øker også som en del av den igangsatte jernbanereformen, og markedet blir tøffere for flere enn oss, sier Eike.

Flytoget gjør flere grep for å øke attraktiviteten på tilbudet for sine kunder. Blant annet en samarbeidsavtale med SAS Eurobonus og lanseringen av en ny mobilapp. Også arbeidet med et nytt billettsystem og videreutvikling av kundeservicen er i full gang

- Vi søker å øke verdien på produktet, derfor inngikk vi samarbeidsavtalen med SAS Eurobonus. Det er et verdiøkende tiltak der attraktiviteten på tilbudet øker. Det er  et politisk mål å øke kollektivandelen til Gardermoen fra dagens 68 prosent til 75 prosent innen 2020, og der ønsker vi å være offensive, sier han.

Verdien på avtalen holder han tett til brystet.

- Jeg ønsker ikke å kommentere verdien på kontrakten, sier han.

Vinner kunden tilbake:

Denne gangen fikk PR-byrået Geelmuyden Kiese plass på toget etter å ha tatt plassen tilbake fra PR-operatørene. Ny administrerende direktør i GK, Morten Hofgaard Jørstad, vinner dermed kunden tilbake.

- Veldig stolte
Geelmuyden Kiese er selvsagt veldig fornøyd med å ha vunnet tilbake Flytoget-kontoen.

- Flytoget var kunde hos oss frem til 2006. Etter en pause på noen år er vi nå veldig stolte over at Flytoget igjen viser oss tillit. Vi gleder oss til samarbeidet, sier administrerende direktør Morten Hofgaard Jørstad i GK til Kampanje.

- Hva vil dere ta tak i først?

- Nå holder vi på med innsiktsarbeid og gjør oss kjent med Flytoget, slik at vi best kan hjelpe dem med å løse kommunikasjonsoppgavene de står overfor, sier Hofstad Jørstad.

Hos GK er det Svein Roger Selle som kommer til å være kundeansvarlig.

Her er teamet som skal jobbe med Flytogets PR de nærmeste årene: (fra v): Vidar Singh (kreativ leder GK), Hansine Korslien (konsulent GK), Svein Roger Selle (partner og konserndirektør forretningsutvikling i Geelmuyden Kiese Gruppen og kundeansvarlig), Vibeke Hauge (seniorrådgiver GK), Emil Eike (kommersiell direktør Flytoget), Ida Marie Fottland (kommunikasjonssjef Flytoget) og Marius Eriksen (seniorrådgiver og partner GK).