PR-byrået First House, som ledes av Per Høiby, melder seg ut av bransjeforeningen Komm. Dermed mister PR-bransjens egen forening sitt mest profilerte medlemsbyrå.

- Det er ikke noe dramatikk i dette. Vi meldte oss ut før jul, som en naturlig konsekvens av selskapets utvikling, sier First House-sjef Per Høiby til Kampanje.

- Siden starten av First House har vi utviklet oss som selskap fra å være et klassisk PR- og kommunikasjonsbyrå til å bli strategisk virksomhetsrådgivere med samfunnsforståelse og næringslivsforståelse som kjernekompetanse. Så er det sånn at vår erfaring gjennom årene som medlem er at våre forretningsområder passer bedre inn i Abelia enn hos Komm.

Høiby forteller at de ikke føler seg hjemme blant bredden i medlemmene i bransjeforeningen.

- Vi gir råd om strategi og kommunikasjon til toppledere og styrer, mens andre driver med ren PR og reklame. Bredden i Komm har gjort at bransjeorganisasjonen har fått medlemmer i grenseland av reklame, og der har ikke vi en naturlig forankring.

- Selvsagt leit
I tillegg forsvinner byrået Leidar, som ble startet av tidligere styreleder i Komm, Morten Woldsdal, i 2014, fra medlemslistene til foreningen.

- Det er selvsagt leit at byråer velger å tre ut av Komm. Samtidig har vi respekt for at de opplever at de selv har utviklet seg i en retning som gjør at de ikke føler det samme felleskapet som tidligere, sier Stian Lyberg, styreleder i Komm.

Foreningen har i dag 13 medlemsbyråer.

- Bransjen er i voldsom utvikling og Komm representerer i dag en stor bredde blant sine medlemsbyråer. Dette er en klar styrke, men innebærer også noen utfordringer for oss som forening, fortsetter Lyberg.

Nå varsler han en revitalisering av Komm som inkluderer PR-kåringen Gullkorn. Samarbeid med akademia og Kommunikasjonsforeningen og utvikling av møteplasser for de ulike fagområdene bransjen representerer, skal sikre foreningens vekst og relevans, forteller styrelederen.

- I Komm er vi overbevist om at et bransjefelleskap skaper økt verdi. Sammen arbeider vi for å synliggjøre verdien kommunikasjon skaper, bidra til mer rettferdige rammebetingelser for oss som bransje og samtidig sørge for en videre utvikling og profesjonalisering av bransjen. Når arbeidet med implementeringen av den nye strategien kommer skikkelig i gang, har vi tro på at vi vil samle enda flere byråer, også de som nå har valgt å stå utenfor en stund, sier Lyberg.

Saken fortsetter etter bildet.

Tar grep: Styreleder Stian Lyberg i Komm tror bransjefellesskap vil gi økt verdi for medlemmene, som nå er blitt to færre.

Droppet PR-pris
First House er fortsatt bransjens mest omtalte PR-byrå, til tross for at mediedekningen gikk kraftig ned i fjor.

Les mer: PR-byråene skaper mindre buzz om seg selv (krever innlogging)

First House ble i 2014 klaget inn av Framtiden i våre hender og konkurrenten Geelmuyden Kiese til Etisk råd, som er et uavhengig organ valgt av årsmøtet i Komm, blant annet på bakgrunn av Nobel-saken. Rådet konkluderte enstemmig med at First House ikke hadde brutt Komms etiske regler på noen av de punkter som er omtalt i de to klagene.

Les mer: First House frikjent i KOMM

I fjor valgte First House å stå utenfor Komms årlige prisutdeling Gullkorn.

Les mer: First House dropper PR-pris