En god start på året, uttaler juryen for tåkelurprisen (prisen for klar tale) og tåketaleprisen. En lang rekke kandidater var påmeldt for klare og for tåkete uttaler i januar, men det ble til slutt en enkel jobb for juryen, som består av Geelmuyden Kieses partnere.

Som kjent ble Jonas Gahr Støre årets tåketaler i 2015. Han har startet det nye året ganske bra også. Ingen forstår hva Arbeiderpartiet egentlig mener i flyktningesaken. De sier ja, så sier de nei. Så blander de kanskje litt inn i sausen.

Sylvi Listhaug derimot, har et image av å være tydeligheten selv, og har kommentert tåkepratprisen til Støre: «Jeg kommer aldri til å legge av meg mitt folkelige språk, der jeg kaller en spade for en spade, og bytte det ut med elitespråket Støre bruker».

Jo mon det? Selv for folkets klare orakel kan det gå i ball. Ja det kan gå aldeles galt. Hun har nemlig prestert tåkeprat av verste sort i et VG-intervju 19. januar. Asyl- og flyktningspørsmål handler om mennesker. Ikke alle skal ha opphold i Norge, men alle fortjener å bli behandlet skikkelig. Da må asylpolitikken diskuteres ærlig og tydelig. Det er ikke betryggende å høre Listhaugs svar på hvorfor hun mener det er trygt å sende asylsøkerne som kom over Storskog - tilbake til Russland:

- Du sier dere anser Russland for å være et trygt land. Hva bygger du det på?

- Det er de vurderingene vi har gjort.

- Hva bygger de på?

- De bygger på de vurderingene som regjeringen har gjort. Og det skjedde i forbindelse med at vi laget denne instruksen.

- Men hva bygger de vurderingene på?

- Ja, det er vurderingene vi har gjort.

- Men vurderingene kan ikke bygge på vurderingene…?

- Det er på ulike, kan du si, innhentede fakta fra ulike deler av embetsverket, kan man vel kanskje si.

Ikke spor at elitisme, men det oser av tåkeprat. Prisen for beste tåketale i januar er på vei til Regjeringens Synnøve Solbakken.

Månedens tåkelur går til Elisabeth Grieg. Vi har diskutert likestilling i næringslivet opp og ned og i mente før. I høst var Telenor-styret i fokus, som ikke fant noen kvinner verdige sisterunden i intervjuprosessen da de skulle ansette ny administrerende direktør. Vi kommer til å snakke likestilling igjen, helt til næringslivstoppene har like mange kvinnelige trekk som mannlige.

E24s gjennomgang av topplederne i Norges statlige selskaper viser at det kommer til å bli mye likestillingsprat i lang tid fremover. For i hele 54 selskaper sitter det en mann i direktørstolen. Bare 16 statlige selskaper har et kvinnelig overhode. Fagre ord om likestilling fra politikere i alle farger har så langt vært festtaler uten substans. Styrene forsvarer seg med at de beste kandidatene i nesten åtte av ti ansettelser av toppledere i statlige selskaper var menn. Ingen har mer krutt i nevene når hun slår tilbake mot slikt vås enn Elisabeth Grieg:

«Det er bullshit. Det er bare tull. Problemet er at det velges fra halve befolkningen.»

Makan!

Det er Geelmuyden Kiese som står bak «Tåkelur»- og «Tåkeprat» prisene, og disse deles ut hver måned og ved utgangen av hvert år kåres en årsvinner i begge kategorier. Gunnar Mathisen har skrevet begrunnelsen for januar-kåringene på vegne av partnerne i Geelmuyden Kiese.