Donald Trump står igjen som den store vinneren på republikansk side etter den såkalte supertirsdagen i den amerikanske primærvalgkampen i natt. Den kontroversielle eiendomsmogulen tok seieren i syv delstater, og beholder dermed lederposisjonen som de færreste hadde trodd han ville innta for et år siden.

Nå peker mange på at mediene har servert Donald Trump ledelsen på et sølvfat i form av en enorm mediedekning, blant dem høyskolelektor Ketil Raknes ved Høyskolen Kristiania.

- I moderne tid har ingen presidentkandidat fått så mye oppmerksomhet så billig. Trump-kampanjen utmerker seg ved at PR-dimensjonen totalt overskygger den betalte kommunikasjonen. Han bruker nesten ikke penger på de tingene man klassisk sett mener skal ha stor betydning i amerikansk primærvalgkamp. Kontrasten til Jeb Bush, som har brukt enorme summer på betalt kommunikasjon, er veldig slående, sier han til Kampanje.

Jeb Bush brukte 130 millioner dollar på presidentkampanjen sin før han kastet kortene, over 80 millioner på reklame, ifølge The New York Times.

- De tallene jeg har sett viser at Trump i snitt har seks ganger mer mediedekning enn kandidat nummer to, sier Raknes.

Mediesirkuset fortsetter
Og det er lite trolig at dekningen nå vil avta, mener Raknes.

- Det er ingen ting som tyder på at Trump vil få mindre dekning, heller tvert imot. Tradisjonen er at den som er den ledende kandidaten vil få mest mediedekning fra nå og utover.

- Tror du han vil tjene like mye på det fremover?

- Trump er i en veldig god posisjon fordi feltet fortsatt er stort. Mye tyder på at Ted Cruz, Marco Rubio og John Kasich vil fortsette sine kampanjer. Så lenge feltet er stort må de fordele stemmene mellom seg, og da øker sjansen til Trump.

- Og de må dele på mediedekningen?

- Ja, hadde dette blitt redusert til et toveis-race, med Trump mot Rubio, slik mange republikanere ønsker seg, ville medeløpet nok kunne jevnet seg ut.

- Oppfyller mediekriteriene
- Hva er det med Trump som mediene liker?

- Trump oppfyller kriteriene som en sosialt mediedevendt nyhetstrykk setter. Det er konstant konflikt og han evner kontant å iscenesette seg selv på måter som er interessant for mediene. Mange kandidater har en fast tale som de holder hver eneste gang de opptrer og det synes mange journalsiter er veldig trøttende å dekke. Trump bryter med det mønsteret, sier Raknes.

- Mediene er i en vanskelig situasjon. De ønsker ikke at Trump skal bli valgt, men samtidig driver han ratingen og seertallet opp. De er til en viss grad fanget i sin egen forretningsmodell, legger han til.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Bryter mønsteret: Donald Trump bryter med etablerte tradisjoner og vinner mediene, mener PR-lektor Ketil Raknes.

Bratholm: - Setter journalistikken på prøve
Tidligere USA-korrespondent Eva Bratholm, nå kommunikasjonsdirektør i Norad, er forbauset over mediefenomentet Donald Trump.

- Jeg har vært korrespondent i USA i to perioder, både for NRK og for Dagbladet, og har aldri sett en presidentkandidat dominere media så veldig. Han har fått fantastisk mye reklame for seg selv ved å opptre pussig, overraskende og ubehøvlet, sier Bratholm.

Hun har likevel forståelse for at mediene biter på.

- Han har sprengt grenser og jeg skjønner at journalister blir opptatt av det. Det er noe helt nytt. Da han skulle vise hvordan Marco Rubio svetter, kastet han vann rundt seg på scenen, så er det jo mer underholdning enn politikk.

- Har mediene sviktet sitt samfunnsoppdrag?

- Det gjenstår å se nå. Nå må han tas på alvor. Frem til supertirsdagen var han lett å avskrive og det var et poeng å formidle moroa. Nå settes journalistikken på prøve. Det er veldig mange ting å gå tilbake på med Donald Trump. Hva har han ment tidligere og hvem er han egentlig?

- Et drag av statsmann
Bratholm mener å se et taktskifte også hos Trump selv.

- Da han holdt takketalen etter å ha vunnet så mange stater i natt, gratulerte han Ted Cruz med å vinne Texas. Da hadde han et ørlite drag av statsmann over seg.
Han vil nok prøve å balansere bajasen som tekker mediene og tanken på at han kan bli presidentkandidat fremover. Han vil nok bli mer noe polert.

- Hva tror du? Kan han bli stående igjen som republikanernes presidentkandidat?

- Jeg opplever dette som en stor overraskelse. Jeg var blant dem som sa at han ikke ville overleve når de store statene skulle begynne å stemme, men det har han gjort. Nå kan alt skje.

Overrasket: Eva Bratholm har aldri opplevd noe lignende i sin tid som USA-korrespondant. Nå mener hun Trump kan gå hele veien. Foto: Norad.