For tredje år på rad kårer PR-byrået Geelmuyden Kiese (GK) «Årets tåkeprat» og «Årets Tåkelur».

«Årets tåkelur» skal gå til en person som har vært eksponent for forbilledlig klar tale i året som er gått, mens «Årets tåkeprat» skal ramme utsagn, ikke person, og uklare utsagn kan bidra til seier i denne kategorien.

Det er partnerne i GK som hver måned nominerer til «Månedens tåkelur» og «Månedens tåkeprat». Til slutt står man igjen med 12 månedsvinnere i hver kategori.

- Vi la ut alle kandidatene og avstemmingen mandag denne uken, og lukket avstemmingen torsdag kveld. Det ble levert inn over 1300 stemmer, og jeg synes ikke det er så verst, sier Hans Geelmuyden til Kampanje. 

- Soleklar vinner
Han forteller at det var soleklare vinnere i år. Den tvilsomme æren å vinne «Årets Tåkeprat 2015», er det Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre som får.

Jonas Gahr Støre vant avstemmingen med 34 prosent av stemmene. Andreplass gikk til Per Sandberg og Anders Magnus om Mulla Krekar, med 12 prosent av stemmene.

- Jeg er overrasket over at han ikke har vunnet den tidligere, han har vært nominert hvert år siden 2013. Vi oppfatter at tåkeprat er farlig for demokratiet, og Gahr Støre snakker som en embetsmann - alltid med forbehold. Til slutt skjønner vi verken hva han eller partiet mener.

Gahr Støre vinner prisen med følgende utsagn, som er gitt til Dagens Næringsliv i april:

«Det er hypotetisk. Hvis jeg blir statsminister, skal jeg tenke gjennom det. Jeg vet at rundt slike spørsmål er det så mange spørsmål en regjering må ta stilling til og vurdere. Det er ikke noen automatikk i at man må gjøre det. Svaret kan være ja og svaret kan være nei.»

- Jeg har stor respekt for Støres intellekt og evne til å drøfte. Men en effektiv politiker kan ikke basere en karriere på tåkeprat, sier Geelmuyden.

Rektor stakk av med «Årets taler»-pris
«Årets Tåkelur 2015» gikk til amerikaneren Curt Rice, som i 2015 startet i stillingen som rektor ved Høyskolen i Oslo og Akershus. Det var følgende utsagn, som ble gitt til Aftenposten i august, som sikret ham prisen:

«Fedre som er hjemme fra jobb med sykt barn får applaus for å «stille opp». Det får ikke mødre. Sånn er det bare.»

- Vi liker å tro at vi er så fordømt likestilte, så er vi ikke det. Så kommer en amerikanere og pirker oss midt i øyet. Jeg synes det var godt sett, sier Geelmuyden.

«Årets tåkelur» fikk 42 prosent av stemmene.

Tidligere vinnere er blant annet investor Øystein Stray Spetalen som i 2013 vant prisen «Årets tåkelur». Dette året var det daværende statsråd Grete Faremo som vant «Årets tåkeprat».

I 2014 vant kulturredaktør Lasse Jangås i Nordlys «Årets tåkelur», mens prinsesse Märtha Louise vant «Årets tåkeprat». 

Les mer her: Klar-tale pris til GK-sjef