Etter et år med enkeltmannsforetak, henter Beate Nossum inn sin tidligere GK-kollega Christopher Mortensen for å jobbe i Footprint.

Nossum står oppført som eier av Footprint, men hun har fått med seg to partnere i Christopher Mortensen og Silje Schei Tveitdal. Mens Schei Tveitdal har jobbet sammen med Nossum siden i høst, er det under tre uker siden Mortensen forlot forrige arbeidsgiver Geelmuyden Kiese.

- Allerede da Christopher og jeg jobbet sammen i Geelmuyden Kiese snakket vi om å lage et eget byrå. Jeg forsøkte å lokke ham med etter klimatoppmøtet i København i 2009, men Mortensen mente det var for tidlig. Og det var en riktig vurdering. Det er først nå vi merker en reell etterspørsel etter denne kompetansen, sier Nossum til Kampanje.

Januar i fjor sluttet Nossum i First House for å jobbe dedikert med Gunhild Stordalen og Eat-konferansen. Etter sommeren 215 trappet hun ned Stordalen-samarbeidet og ansatte Silje Schei Tveitdal.

Les også: Nossum sulten på mer enn Eat

Partnere: Her er det nystartede PR-byråets tre partnere; fra v: Silje Schei Tveitdal, Christopher Mortensen og Beate Nossum. Foto: Per-Otto Oppi Christiansen, Heads & Tales

Klar for noe nytt
Til Kampanje forteller Christopher Mortensen at han var klar til å starte med noe nytt etter 11 år i GK, de fleste som partner.

- Det var overmodent. Både personlig og faglig var tiden inne for noe nytt. Det er overtydelig at bedrifter som velger å fronte viktige samfunnsendringer gjør det bedre over tid enn sine konkurrenter. Footprint er rigget for å bidra til at de bedriftene som virkelig tar ansvar legges merke til og lykkes, sier Mortensen.

Miljøfokus
Beate Nossum sier til Kampanje at det som skal skille dette byrået fra andre PR/kommunikasjonsbyråer, er at Footprint skal ha en tydelig agenda.

- Har ikke alle det?

- Nei, og det er jo noe av det som bransjen har blitt kritisert for. I store byråer jobber man for den ene agendaen den ene dagen og en annen agenda dagen etter - uten noensinne å flagge hvor man står. Vi kan insistere på at vi er rådgivere, ikke aktører, til vi blir blå i trynet. Men som tidligere journalist og politisk redaktør har jeg forståelse for deler av kritikken, særlig når det gjelder arbeidet med politiske prosesser. Derfor føles det som en lettelse å kunne være så tydelig. Det gir oss en annen legitimitet og dermed et sterkere utgangspunkt for rådgivningen, sier Nossum.

Med dette byrået skal Nossum ta enne gangen er det virkelig alvor for Beate Nossum.

- Her tar jeg med min indre aktivist inn i rådgiverbransjen! Det høres kanskje voldsomt ut, men det grønne skiftet handler jo ikke først og fremst om hva vi skal slutte med. Det handler om hva vi skal begynne med. Og hvordan vi kan få fortgang på utviklingen. Her har alle et ansvar, også kommunikasjonsbransjen. Footprint er et verktøy for å utøve vår samfunnsrolle, sier hun.

For navnet Footprint spiller i første rekke på miljø, klima og samfunnsansvar, som skal stå sentralt i byrået.

- I kommunikasjonssammenheng er et footprint det inntrykket man etterlater. I tillegg har navnet en en klar linje til klimadebatten. Vi ser at det er et stort behov for nettverk og rådgivning i tilknytning til det grønne skiftet.Dette står høyt på agendaen hos alle beslutningstakere etter klimatoppmøtet i Paris. Enten de skal lede en kommune, et land eller et selskap.

- Skal dere være et miljø-byrå?

- Vi skal være et byrå som jobber med klima og samfunnsansvar. I motsetning til tradisjonelle byråer har vi en tydelig egen agenda. De beste løsningene må vinne.

- Trenger ikke bli størst
Footprint har leid kontorlokaler på Vulkan i Oslo, der det er noe plass til å vokse. Men både Nossum og Mortensen understreker at det ikke er noe mål å bli størst i bransjen.

- Vi skal først og fremst vokse riktig, altså med kvalitet. Det er overhodet ingen målsetning å bli størst. Vi skal være først og mest kompetent innenfor vår nisje. Jeg tror det er en fordel at vi ikke kommer med det store merkenavnet, men er et lite, uavhengig byrå, sier Nossum.

- Skal dere bli flere ansatte?

 - Vi snakket om det senest i dag, at vi må se oss om etter en person til. Responsen fra kundene er overveldende, allerede nå må vi være forsiktige med hvilke kunder vi tar inn, av kapasitetshensyn.

På kundelisten står allerede selskaper som reiselivsselskapet Hurtigruten og bilprodusenten Nissan.