Rema 1000 anmelder 120 butikker hos NorgesGruppen, Coop og Bunnpris for brudd på lov om helligdager og helligdagsfred. Nærmere en tredjedel av NorgesGruppens søndagsåpne butikker holder åpent i strid med loven, melder kjeden i en pressemelding.

- Dagens regelverk håndheves ikke – og for de som utnytter det, øker omsetningen på søndag. Enten må myndighetene håndheve loven, eller så må alle dagligvarebutikker få lov til å holde åpent på søndager, sier Ole Robert Reitan, administrerende direktør i Rema 1000.

I hovedsak gjelder anmeldelsene brudd på § 5 som omhandler salgsareal. Loven viser til at utsalgssteder som i det vesentlige selger kiosk- eller dagligvarer, og som har en samlet salgsflate som ikke overstiger 100 kvadratmeter, kan holde åpent på søndager.

Mener Norgesgruppen er dobbeltmoralsk
Rema 1000 mener at butikkene som anmeldes plasserer varer i vindfang og deler av butikken som ikke omfatter lovlig kvadratmeter. Resultatet er at faktisk salgsareal i mange tilfeller kan være opp mot det dobbelte. Ifølge kjeden velger enkelte butikker også å holde hele butikken åpen, eller henter varer til kunder fra avstengte områder.

- Dagens situasjon er helt klart til ulempe for de som faktisk retter seg etter loven – og ikke minst for kundene som forledes til å tro at de aktuelle butikkene faktisk har rett til å holde åpent på søndager, sier Reitan.

- NorgesGruppen snakker som de er imot søndagsåpent, men opererer som de er for. Dette er dobbeltmoral. For en aktør som dominerer søndagsmarkedet, er det helt klart lønnsomt å utnytte regelverket.

Som et kompromiss foreslår Rema 1000 nå en løsning der man kan kreve at en søndagsåpen butikk har egen adresse – med egen varelevering.

Konkurrentene reagerer
Konkurrentene reagerer på Reitans utspill. Bjørn Takle Friis, kommunikasjonsdirektør i NRK, omtaler det hele som et «krampeaktig PR-stunt» 

– I Coop er vi selvsagt opptatt av å følge regelverket. I utgangspunktet ser vi på dette som et krampaktig PR-stunt fra Ole Robert Reitans side for å forsøke å tvinge gjennom søndagsåpent for alle butikker, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Coop til NRK.

NRK har også vært i kontakt med kjededirektør i Joker, Kjell Arne Bjerklund, som sier følgende:

– Vi har tegnet butikker på 100 kvadratmeter, og holdt oss til den loven. Butikkene våre er på 100 kvm hele uka, ikke bare på søndager. Om det da har skjedd noe utover det, må vi undersøke det. Det har ikke jeg noen grunn til å tro, sier Bjerklund til NRK.