Sp-topp Marit Arnstad mener det er oppsiktsvekkende dersom samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) fikk kommunikasjonssjefen i departementet til å slutte fordi hun ikke ville gi mer partipolitisk bistand.

Marit Arnstad var samferdselsminister det siste halvannet året fram til Solvik-Olsen overtok departementet ved regjeringsskiftet i 2013.

Nå retter hun krass kritikk mot etterfølgeren. Bakgrunnen er en historie i Dagens Næringsliv om at Samferdselsdepartementets kommunikasjonssjef Anne Marie Storli i høst ble bedt om å slutte i jobben etter at hun ikke ville gi mer «partipolitisk bistand» til statsråden.

Les mer: PR-sjef sier hun er uønsket av Frp-statsråd

Klar grense
– Dette er mildt sagt oppsiktsvekkende, meldte Arnstad på Twitter lørdag.

Overfor NTB utdyper hun:

– Det er noen viktige grenser mellom departementets embetsverk og partiapparatet som både departementet og statsråden må være tydelige på. Det handler om trygghet for at embetsverket er partipolitisk uavhengig. Dette skillet er grunnleggende for hele vår styringsform, sier Arnstad – som nå er parlamentarisk leder for Senterpartiet.

Hun legger til at dersom det stemmer at Storli ble bedt om å ta kontakt med Frp-lokallag i forbindelse med Solvik-Olsens E6-turné, så er det et klart eksempel på en oppgave som hører til partiapparat og ikke til embetsverket.

Statsrådens ønske
Anne Marie Storli viser til sin advokat Vidar Raugland for utdypende kommentarer, ut over følgende til DN:

– Jeg kan bekrefte at jeg, uten forvarsel, fikk beskjed om at jeg var uønsket i stillingen min.

Selve beskjeden om at Storli var uønsket, kom fra den nyansatte departementsråden Villa Kulid, men advokat Raugland er klar på at det var Solvik-Olsen som ønsket å kvitte seg med henne. Han sier at dette aldri er blitt bestridt at det var statsrådens personlige ønske som lå til grunn.

– Helt ordinære spilleregler i arbeidslivet er brutt, sier Raugland til avisen.

Rødgrønn kritikk
I et notat der advokaten ber om en begrunnelse for at Solvik-Olsen ville ha Storli bort, nevnes som eksempel E6-turen i fjor sommer. Storli mente da det ville være feil av departementet å etterkomme statsrådens ønske om å kontakte ordførere og Frp-lag for å planlegge arrangementer underveis.

Også at statsrådens ønske om å skrive inn kritikk av den rødgrønne regjeringen i departementets pressemeldinger, var ifølge DN en kime til uenighet.

Dette skal ha blitt løst av kommunikasjonsavdelingen ved å formulere kritikken som et direkte sitat fra statsråden.

Ba om perm
Storli valgte til slutt selv å be om permisjon som følge av det store presset, ifølge Raugland. Han beskriver det om en «overgrepslignende prosess hvor truslene om en formentlig ubehagelig prosess ved motstand blir den drivende kraften i forhandlingene om å finne gode utganger.»

– Det å stå videre i stillingen når du ikke er ønsket av departementsråd eller statsråd, ville vært en stor belastning. Makten de representerer, er for stor, og det kunne vært både helseskadelig og ødeleggende for Storli, sier Raugland til avisen.

NTB ba lørdag om en kommentar fra Solvik-Olsen, uten å få noen respons.

Men statsråden avviser kritikken på egen blogg.

- Jeg har ikke bedt Samferdselsdepartementets kommunikasjonsavdeling om å gi «partipolitisk bistand» eller på noen måte drive arbeid for FrPs organisasjon, skriver Solvik-Olsen på sin blogg.

(©NTB)