Bildet av pepperkakedeig formet som kampfly ble lagt ut på regjeringens Instagram-konto mandag ettermiddag, og ble fulgt av teksten «Julebaksten i @kampfly_no er i gang! #F35 #kampfly #forsvarsdep@regjeringen #forsvaret».

I kommentarfeltet på Instagram, og i sosiale medier for øvrig, var det mange som reagerte på koblingen mellom jul og krigsfly. Flere ga uttrykk for at de syntes innlegget var usmakelig.

I første omgang svarte regjeringen på kommentarene med følgende kommentar på Instagram.

«Flott med tilbakemeldinger! Alle partiene på Stortinget stemte for at Norge skulle kjøpe #F35 #kampfly. Men vi tåler litt #pepper her inne – selv om det nok blir #kakemarkering når de første nye flyene kommer til Norge om 2 år. Vil du vite mer om våre nye kampfly? Se kampfly.no»

Senere kom en fullstendig beklagelse:

«Vi skjønner at å koble jul med kampfly ble for hard kost. Vi beklager selvsagt det og legger oss helt flate. Pepperkakeformene er designet i Ørland kommune som vil ta imot de første nye norske kampflyene i 2017», skriver regjeringen i en kommentar.

Noen timer etter at bildet av kampflypepperkakene ble lagt ut, la regjeringen ut et nytt innlegg - denne gangen med et pepperkake-hjerte.

«En regjeringskonto på Instagram har også et hjerte. Vi skjønner at mange reagerte på innlegget med kampflypepperkaker og igjen beklager vi selvsagt dette.»

Tross kritikk i sosiale medier, pepperkakeformene har ifølge Adressa blitt en julehit.

- Folk står i kø foran skranken i Ørland kultursenter for å sikre seg en pepperkakeform av F35-jagerfly. Julepåfunnet har tatt helt av, forteller infokonsulent og idémaker Hanne Tøfte i Ørland kommune, til avisen.

©NTB