Å skaffe Telenor et bedre omdømme og flere kvinner i konsernledelsen er blant oppgavene selskapets nye styreleder Gunn Wærsted vil gå løs på.

– Jeg er enig i at Telenor har en utfordring på omdømmesiden, og at det er en uheldig situasjon. Jeg vil bruke tid på å komme inn i problemstillingene, og jeg er helt overbevist om at med godt arbeid i styret og administrasjonen i fellesskap vil vi være i stand til å gjenreise omdømmet til Telenor, sier Wærsted til NTB, kort etter at hun ble valgt av bedriftsforsamlingen torsdag.

Ved siden av korrupsjonssaken i det delvis Telenor-eide selskapet Vimpelcom, og spørsmålene rundt konsernsjef Sigve Brekkes CV, har selskapet fått kritikk for å ha for få kvinner i toppen.

– Det er ingen tvil om at kvinneandelen i konsernledelsen er for dårlig, sier hun, og erklærer at det er en av oppgavene hun vil jobbe med.

– Jeg er opptatt av at det skal være mangfold og det går på kjønn, kultur, og utdannelsesbakgrunn. Jeg mener det ikke er godt nok det som er i dag, sier hun.

– Ikke kvotert inn
Men Wærsted mener likevel at det er kvalifikasjonene, og ikke det at hun er kvinne, som er viktigste årsaken til at hun ble valgt.

– Det har helt sikkert i denne prosessen ikke vært en ulempe å være kvinne, men jeg opplever ikke at jeg er kvotert inn, sier hun

Umiddelbart etter at børsmeldingen om at Wærsted (60) fikk styrelederoppgaven ble sendt, kom meldingen om at hun slutter som administrerende direktør i Nordea Bank Norge. Det skjer før hun tiltrer styrelederjobben 14. januar. Banken vil unngå en mulig interessekonflikt.

– Norske banker kan ikke ha forretningsmessige relasjoner med selskaper hvor bankens administrerende direktør sitter i styret, heter det i en pressemelding fra Nordea.

Dermed får hun også mer tid til å vie seg til det hun omtaler som en krevende, men interessant oppgave.

Mangler telekomerfaring
Telenor måtte skaffe seg ny styreleder etter at Svein Aaser i oktober ble bedt om å trekke seg av næringsminister Monica Mæland (H). Bakgrunnen var Telenor-styrets håndtering av den såkalte Vimpelcom-saken.

Anders Skjævestad, leder av nominasjonskomiteen og bedriftsforsamlingen, sier det har vært en grundig og omfattende prosess å finne ny styreleder, men at det ikke var vanskelig å velge Wærsted. Han trekker fram hennes styrekompetanse og strategiske erfaring. Men erfaring fra telekom-bransjen har hun ikke.

– Styret har andre styremedlemmer som har erfaring fra telekombransjen, og det har ikke vært et kriterium som har vært absolutt fra vår side. Det ser jeg ikke på som noe stort problem. Hun har erfaring fra finans, som er strengt regulert og opplever en bølge av digitaliseringsutfordringer, og det har noen paralleller til telekomindustrien, sier han til NTB.

Han vil ikke være med på at kjønn har vært viktig i utvelgelsesprosessen.

– Vi har vært opptatt av å finne den beste styrelederen, uavhengig av kjønn, sier han

Nordea-topp
Gunn Wærsted er i dag konserndirektør og medlem av konsernledelsen i Nordea Bank og administrerende direktør i Nordea Bank Norge.

Wærsted har også tidligere vært administrerende direktør i Sparebank 1 Gruppen og konserndirektør i DNB. Hun er dessuten styreleder i Petoro.

Hun har gjentatte ganger stått på Kapitals årlige liste over Norges mektigste kvinner, og ble i 2008 og 2009 kåret til Norges mektigste næringslivskvinne av VG.

(©NTB)