Det var Adresseavisen som først meldte at Høyre-politiker Linda Hofstad Helleland blir ny kulturminister når Erna Solberg presenterer sin nye regjeringskabal i morgen. Også NRK får dette bekreftet fra sine kilder i dag.

Helleland kommer fra Sør-Trøndelag og har vært leder i Transport- og kommunikasjonskomiteen siden 2013. Før det var hun medlem i Familie- og kulturkomiteen.

Det betyr samtidig at Thorhild Widvey er ferdig som kulturminister etter drøye to år i posten.

- Mer folkelig
Partner og seniorrådgiver i First House, Hans-Christian Vadseth, har jobbet i mediebransjen i en årrekke, blant annet som nyhetsredaktør i VG, sjefredaktør i E24 og Fædrelandsvennen. Han gir den avtroppende medieministeren skryt og tviler på at det venter en mediepolitisk revolusjon i Kulturdepartementet når Thorhild Widvey forlater posten.

- Hvis det er riktig at Thorhild Widvey går av og erstattes av Linda Hofstad Helleland, så vil jeg først si at Widvey har vært en bedre kulturminister enn det hun har fått kreditt for. Hun har vært tydeligere og annerledes ideologisk enn de forrige kulturministrene, sier han til Kampanje.

- Linda Helleland vil videreføre det ideologiske, men har potensial til å gjøre det på en mer pragmatisk måte. Hun kan og kjenner Stortinget og vet hvordan hun skal operere der. Helleland står også for en mer folkelig retning i kulturlivet og at hun er trønder er et pre i denne sammenhengen. Helleland, som har praktisk politisk erfaring, viste at hun hadde en genuin interesse for fagfeltet da hun satt i kulturkomiteen på Stortinget i forrige periode. De som venter et politisk linjeskifte, vil bli overrasket. Det er klare, ideologiske forskjeller mellom kulturpolitikken til dagens regjering og den forrige regjering. Denne politikken kommer den neste kulturministeren til å videreføre, sier Vadseth.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Ikke et linjeskifte: Hans-Christian Vadseth i First House tror ikke mediebransjen skal vente seg nye takter fra en ny kulturminister. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB Scanpix.

- Widvey har ikke gjort en dårlig jobb
Leder av Kampanjes valgkampjury og tidligere journalist i Aftenposten, VG, NRK og TV 2, Terje Svabø, mener det er lite overraskende at Erna Solberg velger å stokke om på kortene sine nå.

- Denne regjeringen har sittet sammen i over to år, så det er helt naturlig at det nå kommer endringer. Det er bestandig noen som ikke fungerer i jobben, eller av andre årsaker ønsker å tre ut, sier han til Kampanje.

- Når det gjelder akkurat denne posten, har Thorhild Widvey fått mye pepper, for å si det forsiktig. Det har lenge vært spekulert i at hun er en av dem som må gå. Jeg tror ikke hun har gjort en dårligere jobb enn tidligere kulturministere, men når man velger å bli kulturminister i regjering med Frp, da ber man om bråk. Kultur har aldri stått øverst på Frps prioriteringsliste, legger han til.

- Er det mulig for en kulturminister å gjøre hele bransjen fornøyd?

- Nei, nei, nei. Det vil være en særdeles vanskelig oppgave. Men nå gjelder det å få en kulturminister med stor forståelse for betydningen av å bevare et mangfold og legge et grunnlag for at det blir mulig å opprettholde kvalitet. For gribbene er klare overalt.

Også Svabø tror Helleland kan være et riktig valg, dersom spekulasjonene viser seg å være riktige.

- Det er en utrolig rivende utvikling i mediesektoren som gjør at det vil være en fordel å få inn en kulturminister som kan området godt og har solide kontakter inn mot statsministeren. Det er det ingen tvil om at Helleland har, hvis det blir sånn.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Ber om bråk: Terje Svabø mener det vil være utfordrende for enhver kulturminister å sitte i regjering med Frp.

- Tydelig stemme
Burson-Marsteller-sjef Morten Pettersen i Kampanjes valgkampjury mener det er vanskelig å peke på én årsak til at hun nå skiftes ut.

- Dette er omfattende utskiftninger i regjeringen og da er det ofte slik at ulike personer flyttes på fordi det er en del av en helhet, ikke nødvendigvis bare på grunnlag av vurderinger i et spesifikt departement, sier han til Kampanje.

Pettersen mener likevel Widvey har vist svakheter i rollen som kulturminister.

- Når det gjelder Widvey har mange ment over tid, inklusive meg, at kommunikasjonen hennes er ganske uklar. Det er vanskelig å få tak på hvordan denne regjeringen egentlig styrker eller endrer kulturfeltet. Samtidig er vel Widvey en av få med regjeringserfaring fra tidligere regjering, slik at hennes brede politiske kompetanse er en styrke hun har. Det kan føre til at hun flyttes til en annen post i stedet for å flyttes ut av regjering, sier han.

- Hvordan kjenner du Linda Hofstad Helleland som kommunikatør og politiker?

- Hun er fremdeles relativt ung til å bli statsråd, men hun er en erfaren politiker. Hun har en tydelig stemme og er en god kommunikator, og hun har en bakgrunn som gjør at hun kan være en friskt pust inn i norsk kulturpolitikk.

Uklar kommunikasjon: Morten Pettersen i Burson-Marsteller mener Thorhild Widvey har vært en svak kommunikatør.