VG skrev i går at Arbeiderpartiets førstekandidat i Telemark, Svein Tore Løkslid, kritiserer Erna Solberg for å bruke tiden med velgerne til å ta selfies - og ikke snakke politikk. Løkslid mener det er en defensiv strategi av Solberg.  

- Hun er mer opptatt av selfies enn den politikken som velgerne skal ta stilling til. Det er defensivt av Erna Solberg. Det virker som om hun bruker selfies til å vri oppmerksomheten bort fra vanskelige saker, sier han til VG.

Solberg sier til VG at hun lett kan stille opp til 500 selfies på en vanlig valgkamp-dag.

Christian Kamhaug, rådgiver i Gambit, mener det har utelukkende positiv effekt for politikerne å stille opp på selfies. 

- Jeg tror at det at en politiker stiller opp på bilde sammen med velgerne sine aldri kan være dårlig. Det gir velgerne en mulighet til å vise tilhørigheten han eller hun har.

- Taper på å si nei
Kamhaug mener det er plass til både debatt og selfies i valgkampen. 

- Jeg tror ikke at det ene utelukker de andre, det aller viktigste i valgkampen er å få frem budskapet sitt, og det gjøres også gjennom bilder. Om jeg tar en selfie med Erna, så er det jeg som bringer hennes budskap videre. Sånn sett tror jeg politikere tjener på å gjøre det. Jeg tror ikke det at en politiker tar en selfie går på bekostning av det politiske budskapet, det er nok snakk om de vanskelige sakene i en valgkamp uansett.

Kamhaug tror at det å stille opp på bilder er spesielt viktig i lokalvalgkampen.

- Folk har nok et enda nærere forhold til lokalpolitikere. Det er folk du kan møte på butikken og slå av en prat med, og kanskje ta et bilde med. Jeg syns selfies er folkelig og koselig, og den nærheten vi her i Norge har til våre politikere er klin umulig å få til i andre land.

Kommunikasjonsrådgiveren mener at politikere som ikke vil stille opp til selfies med velgerne kan oppfattes som svært negative. 

- Jeg tror at det å si nei vil bli oppfattet som veldig rart. Jeg tror heller du vil tape på å si nei enn ja. Jeg tror man blir oppfattet som lite menneskelig og lite mottakelig for velgerne om man sier nei. 

- Selfie er den nye autografen
Kommunikasjonsrådgiver og gründer, Hans-Petter Nygård-Hansen, er enig med Kamhaug om at selfies er utelukkende positivt i lokalvalgkampen.

- At politikere stiller opp på selfies er bra for politikerens personlige merkevare. Det signaliserer klart og tydelig at politikeren er «en av folket» og at man tar seg tid til å omgå og engasjere seg med sine velgere. Selfies har blitt den nye autografen. Man tar ikke en selfie med et parti, men med en person som tilhører et parti. Gjennom sosiale medier har avstanden mellom politikere og velgere blitt veldig liten og den nærheten til «folket» kommuniseres veldig godt og tydelig gjennom en selfie.

- Så du mener det er en god strategi for politikerne?  

- Ja, jeg er ubetinget positiv til at politikere blir med på selfies. Det er nært, det er personlig, det er uformelt og det er ikke minst veldig folkelig. En selfie demonstrerer klart og tydelig at man er en del av folket, slik vi fortsatt snakker om hvor folkelig Kong Olav var når han tok t-banen i 1973.

- Politikk handler veldig mye om tillit og tillit skapes i stor grad gjennom hvor godt man liker den respektive politikeren. En selfie er i så måte en del av kommunikasjonsstrategien som kan bidra til å skape økt tillit og tilhørighet. 

Tror på selfies: Hans-Petter Nygård-Hansen syns alle politikere bør stille opp på selfies med velgerne.

- Alle har tid til en selfie
- Får politikere som stiller på selfies flere velgere, tror du?

- Selfies alene vil ikke resultere i flere velgere, men selfies som en del av kommunikasjonsmiksen vil bidra i positiv forstand til å øke velgermassen. 

- Er valgkamp blitt så enkelt at man kan ta en selfie i stedet for å snakke politikk?

- Nei takk, begge deler. Politikere vinner ikke valget hvis de bare tar selfies. På den andre siden vinner de ikke valg ved å kun diskutere politikk i debattprogrammene på TV. Politikere må i dag håndtere alle kommunikasjonskanaler for å nå ut til både gammel og ung - på deres premisser. 

Han legger til:

- Alle politikere har tid til en selfie. Er det noe politikere må bli flinkere til så er det tydelig kommunikasjon. Blir de bedre til å kommunisere slik at velgere faktisk forstår hva de mener, får de i tillegg enda mer tid til å ta selfies. Mindre tåkeprat, mer selfies.