Justisminister Anders Anundsen har skapt bølger i valgkampen med sin «informasjonsvideo» om Justisdepartementets innsats for landets innbyggere.

«En av de tingene som er mest frustrerende som politiker, det er at mediene veldig ofte er opptatt av å finne de negative vinklingene på sakene. Derfor har vi laget en egen film som skal fokusere på hva regjeringen mener er viktig for å sikre din trygghet», sier Anundsen i starten av den drøyt 30 minutter lange filmen.

- Dette er propaganda. Det er en ren skrytevideo, sa generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund.

- Det har litt Kim il-Sung-tendenser, og minner litt om Nord-Korea, sa Per Lægreid, professor ved Institutt for administrasjon og organisasjonsvitenskap ved Universitetet i Bergen.

- Dette fremstår mer som en politisk reklamevideo enn en informasjonsvideo, sier medieprofessor Gunn Enli ved Universitetet

Samtidig kommer Venstre, Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti og SV med ramsalt kritikk av justisministeren.

- Ikke aktuelt å fjerne filmen
Nå bekrefter kommunikasjonsavdelingen i Justisdepartmentet at den ikke fikk ideen eller tok initiativet til å lage den utskjelte filmen.

- Det var politisk ledelse som tok initiativ til denne produksjonen, forteller kommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld-Lorange i Justisdepartementet til Kampanje.

- Er det aktuelt å fjerne filmen fra regjeringens nettsider?

- Filmen er publisert og det er ikke aktuelt å fjerne den.

- Er det blitt laget flere filmer?

- Det er blitt laget flere filmer som er lagt ut på regjeringen.no og nett-tv, de er dog ikke i samme format, sier Andreas Skjøld-Lorange til Kampanje.

- Angrer absolutt ikke
Justisdepartementet har ikke svart på Kampanjes spørsmål om det var Anders Anundsen som fikk ideen om en egen informasjonsfilm med han selv i rollen som reporter. Men justisministeren avviser kategorisk å fjerne filmen fra regjeringens nettsider.

- Jeg angrer absolutt ikke. Informasjonsarbeid er en viktig del av et departements virksomhet, og vi har gjennomført veldig mange tiltak i justis- og beredskapssektoren. Derfor har det vært viktig for oss å komme med den informasjonen, sier Anundsen til NRK.

Justisdepartementet betalte TV 2 og NRK til sammen 20.000 kroner for nyhetsklipp som er benyttet i filmen. Totalt kostet filmen justis- og beredskapsdepartementet 50.000 kroner. NRK avviste forespørselen om å bruke klipp av nyhetsanker Nina Owing, men departementet valgte likevel å bruke klippet, ifølge Dagbladet

NRK sa nei til Owing-klipp
- Departementets kommunikasjonsavdeling fikk et klart og tydelig nei på en skriftlig henvendelse i juni i år om å bruke dette arkivmaterialet. Da opplyste kommunikasjonsavdelingen at de skulle bruke innslaget til intern informasjon, sier nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk i NRK til Dagbladet.

- Det er korrekt, slik Per Arne Kalbakk sier, at bildene av nyhetsankerene var unntatt fra rettighetene til å benytte innslagene fra NRK. Dette er en glipp fra vår side. Og det beklager vi på det sterkeste. Denne delen av innslaget fra NRK er nå fjernet, skriver Gunnar A. Johansen i en epost til Dagbladet.

Krever svar fra Erna
Venstre mener videoen burde fjernes fra regjeringens nettsider.  Ap, KrF og Venstre krever også at statsminister Erna Solberg forklarer seg om justisministerens skrytevideo.

- Det er to forhold statsministeren må avklare. Det ene er om hun kan stå inne for den bruken av embetsverket som skjer i denne filmen. Det andre er om hun deler synet til justisministeren om norsk presse, sier kontrollkomiteens leder på Stortinget, Martin Kolberg (Ap), til VG.

Statsminister Erna Solberg (H) har ikke sett justisministerens skrytefilm, men erkjenner overfor VG at det kan være utfordringer med at statsråder «intervjuer» underordnede.

Ifølge ommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld-Lorang i Justisdepartementet var Statsministerens kontor informert om filmen.

Les også: Knusende dom over justisministerens skrytevideo

Les også: Reklametopp: - Vil komme til å se mer av dette