2014 ble nok et omstillingsår for Mereris-konsernet, bedre kjent som PR-operatørene. Selskapets omsetning falt med ytterligere fem millioner til en omsetning på 20 millioner kroner. Dermed har omsetningen falt med 14,7 millioner kroner på to år.

Kostnadene sank fra 25,5 til 19,5 millioner kroner og PR-byrået sitter dermed igjen med et overskudd på 177.000 kroner, som er en forbedring fra underskuddet på 396.000 kroner i 2013.

Byråleder Petter Thorendahl vedgår at det har tatt lengre tid å snu skuta enn forutsett.

- Det har tatt noe mer tid enn forutsett, men nå er vi der vi skal være. Det betyr at vi kan løfte blikket og fokusere for fullt på PR-operatørene fremover. Hvilket blant annet betyr at vi kommer til å skifte navnet på selskapet tilbake til PR-operatørene i løpet av sommeren, samt bli enda tydeligere i markedet på hvilke tjenester vi tilbyr oppdragsgiveren våre, sier han til Kampanje.

Skroter Mereris
I 2012 utvidet PR-operatørene porteføljen sin og etablerte søsterbyråene Spre og CtrlAlt, som sammen med PR-operatørene skulle leve under paraplyen Mereris. I styrets årsberetning for 2014 får denne strategien helslakt.

«De siste par årene har merkevaren PR-operatørene blitt mer utydelig i markedet og til dels ikke blitt sett på som et satsingsområde i Mereris AS. Hovedårsaken til dette er at mye fokus ble lagt i blant annet opprettelse og drift av Spre og CtrlAlt. I 2013 ble Spre og virksomhetsområdene der integrert med PR-operatørene, dette er noe selskapet mener er riktig grep, også videre, for å sikre mer integrerte tjenester til selskapets kunder», skriver styret.

Også CtrlAlt har blitt nedlagt og nå forsvinner altså Mereris-navnet en gang for alle. I juni i fjor forsvant Patrick Tepfers ut som toppsjef i selskapet for for en lederstilling ved det nye Norsk Design- og Arkitektursenter. Den opprinnelige gründeren og mangeårige leder av selskapet, Øystein Bonvik, solgte seg ut på tampen av 2013. I dag ledes byrået av Petter Thorendahl.

- I styrets årsberetning blir det stadfestet at 2014 har vært et omstillingsår og at det har vært et fornuftig grep at selskapet har valgt å fokusere på PR-operatørene, samt integrere alle tjenestene våre der, for å sørge for at vi tilbyr våre oppdragsgivere de beste løsningene, ut ifra deres behov, under én merkevare, kommenterer Thorendahl.

Mistet storkunder
I årsberetningen for 2014 kommer det også frem at PR-operatørene mistet to av sine største kunder, Samsung og Scandic Hotels, i fjor høst, noe som skal ha gjort et innhogg i omsetningen.

- Er det tapet av Samsung og Scandic Hotels som gjør størst utslag?

- Det betyr selvsagt noe, men omstillingsprosesser er alltid krevende og kostbare, men dette er nå tilbakelagt og vi er fornøyd med at vi tross alt leverer et positivt resultat i 2014, sier Thorendahl.

- Hvilke kunder har dere hentet inn som kan demme opp for dette tapet?

- Vi har et stort tilfang av nye kunder, blant andre Gjensidige, Rusta Retail, Novo Nordisk, Kaspersky Lab, Valyou, Herbalife og BBC.

- Hvordan ser utsiktene for 2015 ut?

- Det er for tidlig å si noe om 2015, totalt sett, men etter årets fem første måneder er vi fornøyde og vi er omtrent der vi burde være.

Skal ansette
PR-operatørene mistet nylig sin kreative leder og mangeårige partner, Aina Lemoen Lunde, til DNB.

Les mer: - Ringer ikke Clooney

I dag teller PR-byrået 16 ansatte, men flere skal komme til.

- Økt oppdragsmengde gjør det nødvendig å rekruttere. Målsettingen er at vi skal være minimum 20 stykker over sommeren. Et grep vi har gjort er en rekrutteringsdag for juniorrådgivere, hvor nærmere 60 stykker deltok, her skal vi ansette to, og vi søker også etter kundeansvarlige/senior kommunikasjonsrådgivere i disse dager, sier Thorendahl.