Samtlige politiske partier har nå avholdt sine landsmøter og om ikke valgkampen er halvspilt så er i hvert fall første periode over. Lederen av Kampanjes valgkampjury, Terje Svabø, er ikke i tvil.

- Etter at alle landsmøtene nå er over er det Arbeiderpartiet som har tatt initiativet i valgkampen, sier jurygeneralen.

Dårligst ut i valgkampen er det SV som har kommet.

- Det blir vaklende og de er i dødens posisjon. Ønsket om sammenslåing med Miljøpartiet de grønne blir et desperat signal, sier politisk redaktør i Gudbrandsdølen Dagningen og medlem av Kampanjes valgkampjury, Hallvard Grotli.

- Tallet er 10.000
Juryen er samstemte i at det er Syria-saken og vedtaket om å ta imot 10.000 kvoteflyktninger fra Syria som har fått Arbeiderpartiet på offensiven.

- Det var nesten krisetilstander internt i Arbeiderpartiet, men strategene har hatt nese for å finne den saken som satte dagsorden og som har preget hele våren og forsommeren, fortsetter Grotli.

For med en enkelt setning fremført på Arbeiderpartiets landsmøte definerte partileder Jonas Gahr Støre asylsaken og hvor mange ekstra flyktninger Norge skal ta i mot de neste to årene fra kriserammede og krigsherjede Syria.

- Tallet er nå 10.000, sier toppsjefen i Burson-Marsteller Morten Pettersen.

 Tåkefyrste-stempel
Pettersen mener saken som det nå er fattet vedtak om i både Ap, KrF, Venstre, SV, Sp og Miljøpartiet de grønne også har gjort noe med partileder Jonas Gahr Støre.

- Det var et politisk mesterstykke. Han går fra å være tåkefyrste til å eie saken med tre setninger på et landsmøte, sier Pettersen.

Pettersen mener likevel det sentrale i saken er at Arbeiderpartiet «rappet saken» fra SV som allerede hadde forslaget liggende inne på Stortinget.

- Arbeiderpartiet har vært presset, men klarer å ta eierskap til denne saken og for Gahr Støre var det et svar på tåkefyrste-anklagene, sier han.

Valgkampjuryen mener videre det er regjeringens støttepartier som har kommet på defensiven i valgkampen med Syria-saken.

- De blir presset av både regjeringen og fra opposisjonen, sier Svabø.

- Landminene ligger der
Og mens valgkampjuryen avslutter sitt jurymøte, går flyktningesaken inn i en dramatisk tid. Ifølge VG ligger det nå an til at regjeringspartiene Høyre og Frp vil avvise kravet fra opposisjonen om å ta imot 10.000 kvoteflyktninger fra Syria.

Samtidig er det en kjensgjerning at det er flertall på Stortinget for å ta imot 10 000 flyktninger i 2015 og 2016. Var det noen som snakket om regjeringskrise?

- Landminene ligger der, men det er ikke sikkert noen tråkker på dem, sier Svabø. 

- Det er for tidlig å ha en regjeringskrise nå før valget. Partiene vil på ett eller annet vis finne en løsning, sier Grotli.

Morten Pettersen i Burson-Marsteller er ikke fullt så sikker.

- Fremskrittspartiet kan ikke godta kravet om 10.000 flyktninger, sier han.

Følger valgkampen:

Kampanjes valgkampjury består av fra venstre Terje Svabø, Ida Aalen, Knut Kristian Hauger, Astrid Bugge Mjærum, Anders Opdahl og Hallvard Grotli. Morten Pettersen var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto Eivor Eriksen.