I dag starter Arbeiderpartiets landsmøte og med det sparker partiet også i gang valgkampen foran høstens kommunevalg. Jonas Gahr Støre fikk dagen i forveien æren av å åpne partiets Snapchat-konto - som rett og slett heter «arbeiderpartiet» - som skal brukes flittig av Arbeiderpartiet både på landsmøtet og i den kommende valgkampen.

- Jeg har ikke drevet med dette før, innrømmer Støre sekunder etter at han med litt hjelp har fått sendt av gårde sin første Snapchat-video til Arbeiderpartetiets følgere.

- Mesteparten av erfaringen har jeg fra å se og høre på sønnene mine, men jeg følger med på Facebook, Instagram og Twitter og mener vi må være på alle flatene som folk bruker, så nå skal jeg og medarbeiderne mine lære oss dette, sier partilederen til Kampanje.

- Snapchat blir viktig for oss
Kommunikasjonssjef Pia Gulbrandsen i Ap mener det er på tide at partiet gjør sitt inntog på det flyktige sosiale mediet.

- Det er utrolig mye som skjer i kulissene og Snapchat er en kjempefin kanal for å formidle øyeblikkene som ikke nødvendigvis er planlagt og regissert, sier hun.

- Vi vet at én av fire nordmenn over 18 år er på Snapchat daglig, så det er en større kanal enn Instagram og blir viktig for oss, selvsagt i samspill med andre sosiale medier.

- Blir dette en kosekanal?

- Det gjenstår å se om det er der vi lanserer de store politiske sakene, men jeg tror folk vet veldig godt hva slags innhold de kan forvente seg i de forskjellige kanalene. Man skal heller ikke kimse av at man kan få sagt mye på ti sekunder. Det er bra for politikerne å lære seg.

- Flere superkorte videoer
Snapchat er bare et av flere nye sosiale medier politikerne må forholde seg til siden forrige gang de var på velgerjakt i 2013. Gulbrandsen i Arbeiderpartiet mener appen er representativ for en trend som kommer til å gjøre seg gjeldende på sosiale medier i årets valgkamp.

- Jeg tror en av endringene ligger i at det blir enda mer bruk av superkorte videoer og meldinger og at budskapet går enda raskere, sier hun til Kampanje.

På Snapchat har man kun ti sekunder å boltre seg på, men det skremmer ikke Støre.

- Blir det en utfordring å formulere seg så kort?

- Jeg har lært meg 140 tegn på Twitter, så ti sekunder på Snapchat skal jeg klare.

Snur kameraet
Støres første Snapchat-melding var en selfie-video, men Gulbrandsen mener det blir stadig mer aktuelt for politikerne også å snu mobilkameraet.

- Selfies, både som stillbilder og videoer, har lenge vært i vinden. Jeg tror vi får se en trend hvor man begynner å snu kameraet og det blir mindre fokus på en selv og mer på det man ser. Det vil fortsatt være morsomt for mange å se politikerne ta selfies, fordi de er jo litt kjendiser, men samtidig vil det være interessant å se kampanjen, Norge og reisene gjennom deres øyne. Det tror jeg vi vil se mer av, sier hun og viser til apper som Periscope, der man kan kringkaste direktevideoer til Twitter-følgerne sine.

- Samtidig med at vi tar i bruk nye kanaler, kommer vi selvsagt til å fortsette å bruke Facebook og Twitter. Sosiale medier er blitt en helt naturlig og integrert del av kommunikasjonen vår, akkurat som å snakke med tradisjonelle medier er det.

Valgkamp til 15 mill.
Aps kommunevalgkamp har et budsjett på 15,5 millioner kroner. Gulbrandsen vil ikke kommentere hvor mye som skal brukes på betalt reklameplass. Fortsatt er det Try Reklamebyrå som står bak utformingen av reklamekampanjene.

Under stortingsvalgkampen for to år siden fikk Ap mye oppmerksomhet, både positiv og negativ, for sitt stunt med «Taxi-Jens». Men Kampanjes valgkampjury valgte likevel å kåre Arbeiderpartiet til det partiet som hadde gjennomført den beste valgkampen ved stortingsvalget i 2013.

- Kan vi vente oss en film med Taxi-Jonas? Eller blir det Snap-Jonas for alle pengene nå?

- Det blir nok mer Snap-Jonas nå tror jeg, så får vi se hva vi kan finne på av krumspring mot 2017. Vi skal fortsatt finne flater hvor vi kommer på med politikken vår, gjerne med humor og nye vendinger, og det er spennende, sier Støre.

Mest tid bruker imidlertid Ap-lederen på det han kaller «det eldste mediumet av dem alle» - den politiske appellen.

- I dag skal jeg holde en tale på nesten én time, som er det eldste mediumet, flere tusen år gammelt. Samtidig har jeg flinke medarbeidere som tar meg inn i nye flater, sier Gahr Støre.

Kampanjes valgkampjury, som ledes av Terje Svabø, skal tradisjonen tro følge valgkampen tett og kåre en valgkampvinner og en valgkamptaper. Følg valgkampjuryen på #valgkampjury!

Kom med innspill til juryen på Twitter og Facebook - husk hashtaggen.

Les mer: Skal kåre årets valgkampvinner