Den elleve dager lange pilotstreiken som satte store deler av Norwegians flåte bakkefast i begynnelsen av mars har fått følger for selskapets omdømme. Det viser ferske tall fra YouGovs BrandIndex, som kontinuerlig måler nordmenns inntrykk av ulike selskaper.

På den såkalte index-scoren, som er et gjennomsnitt av seks forskjellige imageparametere, inkludert generelt inntrykk, omdømme og kundetilfredshet, har Norwegian falt med 14,6 poeng fra årets begynnelse til 17. mars. Norwegian hadde en score på 29,1 poeng i mars og 14,5 poeng 17. mars.

Konkurrenten SAS opplevede et mindre fall i image-score i begynnelsen av februar, men ligger nå litt høyere sammenlignet med årets begynnelse.

- I forhold til SAS, ser vi et ganske klart fall for Norwegian. Det som blir spennende å se er hvor lang tid det tar før de er oppe på samme nivå som de var før streiken. En streik er tross alt en streik. Da DNB hadde sin gedigne omdømmekrise, tok det et år før de kom tilbake. Da var nok høygaflene mye mer fremme enn de er nå, sier Per Ståle Ekrol i YouGov.

Færre ville kjøpe
Han har også hentet frem tall som viser hvilket flyselskap nordmenn mest sannsynlig ville kjøpt sin neste flybillett av i perioden. Også her får Norwegian en kraftig smell og faller fra 20 poeng før streiken til 15 poeng 17. mars. Hårfint under ligger SAS. Interessant nok klarte aldri SAS å passere Norwegian på kjøpsintensjon under streiken.

- Det forteller vel at folk ikke har mistet tilliten til Norwegian. Vi vet at en streik ikke vil vare så lenge, og da er det tilbake til business as usual. 200.000 ble totalt sett berørt av streiken i hele Skandinavia, så det er fremdeles ganske mange nordmenn som ikke sto midt oppe i den situasjonen.

Tall fra undersøkelsen viser også at trøbbelet ikke var over etter at streiken var det. På spørsmål om generelt inntrykk av Norwegian, som inngår i index-scoren, får selskapet en kraftig smell lørdag 14. mars, dagen etter at Norwegian-sjef Bjørn Kjos stilte i Skavlan og ble stilt kraftig til veggs av den franske samfunnsøkonomen Thomas Piketty.

- I den grad Bjørn Kjos’ opptreden fikk noe innvirkning, så kan det være en fortolkning av tallene, sier Ekrol.

- Kundene kommer tilbake
Kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian er slett ikke overrasket over funnene.

- En pilotstreik som fører til at over 200.000 kunder ikke kommer seg dit de skal og ferieplaner går i vasken, er helt åpenbart ingen omdømmevinner. Det har dessuten vært et massivt medietrykk med over 12,000 oppslag i skandinavisk presse i løpet av 12 dager i mars, og når flesteparten av disse handler om at flyene står på bakken, er det helt naturlig av tilliten til Norwegian svekkes. Men det er også viktig å understreke at vi under hele streiken fikk overveldende mange positive tilbakemeldinger fra kunder og samarbeidspartnere. Det setter vi stor pris på, sier han til Kampanje.

- Vi ser nå at kundene kommer tilbake til oss nå og det er vi glade for. Kampanjen med billigbilletter vi lanserte rett etter streiken har ført til at salget er tilbake der det skal være.  Nå jobber alle i Norwegian for at flyene skal gå på rute igjen slik at vi kan levere det kundene forventer, nemlig god kvalitet til en lav pris.