Denne høsten er det på nytt klart for valgkamp, og den svenske valgkampstrategen Per Schlingmann mener høstens valgkamp vil vise at velgerne har begynt å oppføre seg annerledes. Schlingmann var i Norge for å delta på et frokostseminar i regi av rekrutteringsselskapet Mediabemanning.

- Ser du på det siste valget i Sverige har det aldri vært færre som stemte på de store partiene og veldig mange valgte å stemme de verdidrevne partiene som Sverigedemokraterna, Miljøpartiet og Feministisk Initiativ. Velgerne oppførte seg annerledes denne gangen. Hadde de oppført seg som de gjorde tidligere og stemt på økonomi og troverdighet, tror jeg alliansen hadde vunnet, sier Schlingmann.

Schlingmann har de siste årene jobbet tett med tidligere statsminister Fredrik Reinfeldt som spinndoktor. Han fikk mye av æren for partiets valgfremgang og forvandling til «de nye Moderaterna» og er ikke i tvil om at mye av Reifeldts suksess som statsminister. Nå mener han de partiene som ser hva de nye konfliktlinjene er, vil vinne.

- Jeg tror velgerne har vanskeligere for å se forskjellene og at vi er på vei inn i en tid med helt nye forskjeller. Det er en bred konsensus rundt spørsmål som velferd og arbeidsliv i hele Vest-Europa og den som definerer den nye konflikten blir vinner, sier Schlingmann.

I et intervju med KampanjesTV lister Schlingmann opp hva som må til for å gjennomføre en god valgkamp i dag.

 

- Dyr kommunevalgkamp
Reinfeldt og hans politiske parti, Moderaterna, tapte valget sist å måtte overlate regjeringsmakten til Socialdemokraterna og dagens statsminister Stefan Löfven.

- Det ble regjeringsskifte i Sverige før jul. Gjorde Moderaterna en dårlig valgkamp sist?

- Moderaterna gjorde en ganske bra valgkamp mot slutten, med mye energi og bra gjennomslag i mediene. Men jeg tror ikke Moderaterna lykkes med å gi velgerne et bilde på partiets ambisjoner. Jeg sa før valget at utfordringen var å tilby velgerne forandring og fornyelse uten å bytte regjering, sier Schlingmann.

Med helgens landsmøte i SV starter for alvor den valgkampen som skal lede opp til høstens kommunevalg i Norge og tradisjonen tro kommer Kampanje til å følge valgkampen med tanke på å kåre det politiske partiet som markerer seg best i forkant av det som blir det dyreste kommunevalget noensinne. I siste nummer av Kapital anslår økonomitidsskriftet at årets valgkamp vil koste over 50 millioner kroner, 15 millioner kroner mer enn forrige lokalvalg.

- Et vanvittig race
Leder av Kampanjes valgkampjury er i år som tidligere år, journalist og tidligere nyhetsanker på NRK og TV 2, Terje Svabø. Han sier han er svært spent med tanke på årets valg.

- Dette kommer til å bli et utrolig interessant valg fordi det er så mye mer enn et lokalvalg. Dette er det første valget etter at vi fikk den nye blåblå regjeringen så dette kommer til å bli Erna og Sivs eksamen og det kommer til å bli et vanvittig race om hvem skal styre byene, sier juryleder Terje Svabø til KampanjeTV.

I løpet av de neste to ukene vil Kampanje presentere hele årets jury som skal følge valgkampen tett i Kampanjes spalter.

I 2013 kåret Kampanjes valgkampjury Arbeiderpartiet til valgkampvinneren for 2013.