Satirebloggen «Sosiale Medier Eliten» har skapt både latter og irritasjon ved å parodiere de mest fremtrende skikkelsene i den norske sosiale medier-sfæren siden 2013. Den anonyme bloggeren har med ujevne mellomrom lagt ut stikk mot aktører i bransjen, aller sist under Social Media Days i Oslo i januar i år.

Da mente byråleder Fredrik Østbye i Spoon at bloggeren var bransjens svar på det franske satirebladet Charlie Hebdo.

- De parodierer oss og setter oss på spissen, og jeg mener det er en grunn til det. Vi har satt oss i denne situasjonen selv ved å være gjentagende og parodiske, sa Østbye.

Les mer: - SoMe-eliten er bransjens Charlie Hebdo

Møtt med massiv kritikk
Hvem som har stått bak bloggen har vært et ubesvart spørsmål, men denne uken hevdet kommunikasjonsrådgiver Hans-Petter Nygård-Hansen å avsløre mannen bak i et blogginnlegg der han både navnga og fortalte om hvordan han hadde kommet frem til hvem som står bak bloggen (innlegget er senere blitt redigert og anonymisert). Stikk i strid med hva Nygård-Hansen hadde trodd, ble ikke innlegget møtt med jubel og begeistring, men med massiv kritikk av Nygård-Hansen fordi han ikke hadde konfrontert vedkommende med avsløringen før han publiserte blogginnlegget.

«Det her så jeg ikke komme... HansPetter.info er i ferd med å knele, og det samme er jeg. Regner med at de fleste av dere har skjermdumpet alt her, men jeg har valgt å fjerne bloggposten,» skrev Nygård-Hansen i kommentarfeltet på Facebook-siden Smått og stort om sosiale medier.

Bare en time senere valgte Nygård-Hansen å fjerne blogginnlegget. Dagen etter la han seg «flat som faen» på egen blogg. Han angrer på at han ikke kontaktet vedkommende før han la ut blogginnlegget.

- Jeg har sovet godt om natta, men at jeg er upåvirket av det, skal jeg ikke si, sier Nygård-Hansen til Kampanje.

Tenkte på Fabian Stang
Nygård-Hansen forteller at hans opprinnelige plan var å kontakte bloggeren før han publiserte avsløringen, men at han etter samtaler med «nære venner» valgte å vente.

- Jeg hadde Fabian Stang-saken friskt i minne, hvor han tok brodden av saken (Dagbladets avsløring om svart malehjelp, red. anm.) ved å legge seg flat i sosiale medier. Jeg burde ha tatt kontakt. Som en blogger, trenger jeg ikke å forholde meg til Vær varsom-plakaten, men jeg synes det er «fair». Det er der min innrømmelse ligger, sier han.

Mannen som er blitt pekt ut som «Sosiale Medier Eliten», Trym Stene, ønsker ikke selv å kommentere om han står bak bloggen eller de siste dagers omtale i sosiale medier overfor Kampanje.

- Dette vil ingen tro
Nygård-Hansen har vært en gjenganger på satirebloggen, som nå er lagt ned. Mange har derfor spurt Nygård-Hansen om han har vært drevet av et hevnmotiv.

- Hvorfor var det viktig for deg å avsløre «Sosiale Medier Eliten»?

- Dette er det ingen som vil tro meg på, det hadde vært fryktelig mye enklere om jeg aldri hadde blitt omtalt selv av Sosiale Medier Eliten, men det er andre personer jeg synes har blitt driti ut. Mobbing er ikke objektivt, men subjektivt, og jeg vet at noen av de som har blitt utsatt for det enkelte vil kalle satire, men som andre vil si er uthenging, ikke har likt det.

Han synes likevel det har kommet noe godt ut av det.

- Det har vært en lærerik prosess. Som oftest har jeg holdt foredrag om krisekommunikasjon basert på andres erfaringer. Nå kan jeg holde foredrag basert på egne erfaringer.