Merkevaren Norwegian er skadet. Flyselskapet har fått en solid ripe i lakken, og omdømmet er svekket. En Infact-undersøkelse, gjennomført for VG kort tid etter at streiken ble avsluttet, viser at bare 26 prosent av de spurte hadde sympati for pilotene. I en gruppe på Facebook støtter hele 38.000 nordmenn Bjørn Kjos i utfordringene han har med arbeidstakerne. Hvorfor er det slik at pilotene kommer dårligst ut i denne omdømmekampen?
Pilotene kommuniserte liten forhandlingsvilje i starten av konflikten
Tidlig i konflikten forsøkte Norwegian å få pilotene til forhandlingsbordet med riksmekleren til stede. Invitasjonen som ble overbragt sent på kvelden ble avslått av pilotene. – Det har vært aktivitet og dialog i natt, men jeg kan dessverre ikke si mer enn det. Det er ikke noen løsning så langt, var svaret Parat ga til NRK. I en konflikt er det vanskelig å vekke sympati for en part som ikke fremstår som løsningsorientert.
Pilotene satte seg selv først
Norwegian tapte i 2014 over 1,5 milliarder kroner. Flere piloter tok til orde for heller å slå selskapet konkurs enn å overgi seg i streiken. Pilotene lyktes ikke å kommunisere at de ønsket å finne en løsning til det beste for både selskapet, passasjerene – og seg selv. Pilotene spilte i stor grad en offerrolle, der de satte seg selv først. Pilotene kunne kanskje i større grad inntatt en utfordrerrolle, der de ikke bare kjempet sin egen sak. Eksempelvis kunne pilotene tydeliggjort at utfallet av konflikten ville fått stor betydning for arbeidstakere i lignende norske bedrifter med en komplisert selskapsstruktur og internasjonal virksomhet. Det er et faktum at Norwegian-konflikten har utfordret topartssamarbeidet og spillereglene i norsk arbeidsliv.
Pilotene ble tatt i å snakke usant
Bare noen dager ut i konflikten sa pilotene at Norwegian forsøkte å presse dem over i bemanningsbyrået OSM Aviation. Dagen etter måtte kommunikasjonssjefen i Parat innrømme at han burde sjekket fakta bedre.
Pilotene førte en krigsretorikk
Krigsretorikk kan være strategisk dersom man er i riktig posisjon. Torsdag den 5. mars ga Norwegian-sjef Bjørn Kjos pilotene frist frem til klokken 15 samme dag for å komme til forhandlingsbordet. Oppfordringen ble bastant avvist. – Det er en pistol mot hodet, det er useriøst, uttalte Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud. Han tegnet et bilde av en barbarisk arbeidsgiver. Men Bjørn Kjos truet ikke med noe - han ga bare en urimelig tidsfrist.
Pilotene fremsto som splittet
På streikens femte dag kom det tegn til splittelse i pilotforeningen. I eposter som streikende piloter hadde sendt, ble ikke Parat eller fagforeningen Norwegian Pilot Union (NPU) levnet mye ære. – Vi har sannsynligvis noen av bransjens beste arbeidsvilkår, og Parats prinsipper vil ødelegge vårt selskap, skrev en av pilotene. – Gi ikke opp, pågående konflikt iscenesatt av misnøyegeneraler med tvilende hensikter, vinner du, skrev en annen Norwegian-pilot på streikens siste dag. Innlegget ble skrevet på Facebook-gruppen «Vi som støtter Bjørn Kjos» og delt over tusen ganger.
Pilotene har et økonomisk lukrativt yrke i forhold til mange andre yrker
En norsk kaptein i Norwegian har en årlig snittlønn på godt over én million kroner. En styrmann har i snitt over 700.000 kroner. Det er vanskelig å vekke sympati for en gruppe som tjener nesten dobbelt så mye som en gjennomsnittlig lønnsmottaker.
Pilotene ble mistenkt for å misbruke selskapets sykelønnsordning
En vanlig søndag er det normalt rundt 30 ansatte som er hjemme på grunn av sykdom i Norwegian. Den første søndagen av streiken steg sykefraværet til nærmere 70, primært blant pilotene. Norwegian svarte med å nekte sine ansatte å bruke egenmeldinger. For mange kan det fremstå som om pilotene misbrukte selskapets sykelønnsordning.
Nordmenn er stolte av Norwegian
Historien om flyselskapet Norwegian er en av vårt tids største norske suksesshistorier om bedriftsetablering i utlandet. For Kjos var arbeidskonflikten en nødvendig kamp for å kunne fortsette eventyret. Nordmenn blir patriotiske og stolte når andre nordmenn gjør det bra utenfor riksgrensen. For mange nordmenn er Bjørn Kjos en helt.
Arbeidskonflikten i Norwegian vil bli husket lenge. Pilotenes kamp for grunnleggende rettigheter hadde legitimitet. For ledelsen i Norwegian var det viktigst at avtalen la til rette for at Norwegian kunne fortsette å konkurrere som et lavprisselskap i internasjonal luftfart. Det er liten grunn til å tro at pilotene ikke ønsket det samme. En arbeidskonflikt handler om mer enn kommunikasjon. Siden like mange mennesker som i en stor norsk by mistet flyet, og streiken varte i ti dager, kunne ikke betydningen av folkelig oppslutning for utfallet av konflikten undervurderes.
Kommentér