- Tiden der all PR er god PR er nok forbi. De har fått seg en kraftig omdømme-smell. Om det vil påvirke folks kjøpevaner er en annen sak, sier kommunikasjonsrådgiver og sosiale medier-profil Hans-Petter Nygård-Hansen til VG.

Til avisen sier Nygård-Hansen at Freia med enkelthet kunne unngått helgens eksplosjon i sosiale medier.

- Krisen kunne på mange måter aldri ha blitt en krise, gitt at de hadde tatt signalene i sosiale medier som dukket opp i kjølvannet av Brennpunkt-dokumentaren på NRK.

-  Jeg ville også gitt gode forklaringer på at «vi tar kritikken til etterretning». Det handler om å legge seg flat på en troverdig måte. Det har de ikke gjort, da de har vært fullstendig fraværende, sier Nygård-Hansen.

Kristian Hvilen, nordisk kommunikasjonsdirektør i Mondelez International, som står bak Freia, avviser at selskapet har vært for treige med å svare forbrukerne og at de ikke har vært synlige. 

Som Kampanje skrev fredag, gikk ikke alt etter planen for Mondelez-eide Freias #detnære-kampanje, der de oppfordret fansen til å fortelle om hva de opplever som de nære øyeblikkene i livet. Etter at pressen og publikum oppdaget at enkelte ord var forbudte, som ulike varianter av «palmeolje», har det nærmest gtt sport i å prøve å unngå sensuren.

Meldingene som gikk gjennom sensuren ble automatisk publisert på Freias Facebook-side. Mange av de inneholdt grov ordbruk.

Markedssjef i Mondelez Norge, Nina Skotte, sa fredag til Kampanje at de ikke kunne ha forutsett at kampanjen ville utvikle seg i denne retningen. I løpet av helgen skiftet fokuset til deres reklamebyrå SMFB og byråsjef Christian Steen.

- Denne nettsiden for Freia Melkesjokolade gikk på lufta rett etter nyttår, og er en del av en større kampanje som startet tidlig i fjor høst. I løpet av de første to månedene har vi fått tusenvis av positive bidrag fra hele landet, og ting har foregått slik vi håpet. Men etter en artikkel i Dagbladet på torsdag om Freia sine Påskeegg, så eksploderer det med innhold som omhandler palmeolje, sa Steen til Kampanje mandag.

Freia og reklamebyrået har nå satt en midlertidig stopper for reklamekampanjen.

SoMe-smell: Freia nektet brukerne å skrive ord som «Palmeolje»  Heller ikke ord som «drap» var passende, men norske sosiale medier-brukere var mer kreative enn Freia og sjokoladeprodusentens reklamekampanje kom helt ut av kontroll.