De store plattformselskapene har veldig mye makt og innflytelse, de kan være en kilde til desinformasjon, og de svekker den norske medieøkonomien fordi de tapper markedet for annonsekroner. Dette er i høyeste grad noe vi må ta på alvor, og det har jeg også gjort fra dag én.

Når Hans-Petter Nygård-Hansen i en kommentar i Kampanje hevder at regjeringen neglisjerer hva big tech-selskapene gjør med samfunnet vårt, tar han rett og slett feil.

Nygård-Hansen viser blant annet til en påstand fra Venstre-politiker Alfred Bjørlo, om at vi er i ferd med å overlate samfunnsdebatten til selskaper som står utenfor demokratisk kontroll. Til dette svarte jeg Bjørlo at vi har et bredt mediemangfold, og at de redaktørstyrte mediene fortsatt har høy tillit og troverdighet i den norske befolkningen. Det gjør at samfunnsdebatten vår fortsatt har relativt gode vilkår.

Her konkluderer Nygård-Hansen med at jeg avviser Bjørlos bekymringer for plattformgigantene. Det gjør jeg selvfølgelig ikke. Bjørlo, Nygård-Hansen og alle andre som er opptatt av et sunt offentlig ordskifte, har god grunn til å være bekymret for den utviklingen vi ser.

Regjeringen tar tak i dette langs flere spor. Om ikke lenge legger vi frem en strategi for hvordan vi kan jobbe systematisk og langsiktig for å sikre det norske samfunnets motstandskraft mot desinformasjon. Strategien vil blant annet ta for seg befolkningens kritiske medieforståelse, og hvordan de store plattformselskapene påvirker det norske ordskiftet.

Når det gjelder regulering av innholdet på plattformene og teknologigigantenes markedsmakt, må vi samarbeide internasjonalt, og regjeringen jobber med å gjennomføre relevant EU-regulering på dette området.

Les også: Nye sjokktall viser at tech-gigantene snart tar halve det norske reklamemarkedet

Forordningen om digitale tjenester (DSA) skal blant annet sikre et tryggere internett for brukerne, begrense spredning av desinformasjon, og beskytte grunnleggende rettigheter med vekt på forbrukervern, personvern og ytringsfrihet. DSA gir også Europakommisjonen innsyn i algoritmer.  

Vi skal få dette regelverket på plass i Norge så raskt som mulig for å sikre større demokratisk kontroll over sosiale medier. Det er viktig, fordi et samlet EU er et så stort marked at det faktisk kan påvirke hva de store amerikanske og kinesiske selskapene gjør. 

Vi har også gjennomført flere dialogmøter med plattformgigantene. Det har gitt oss en kanal inn til big tech-selskapene som norske myndigheter ikke har hatt tidligere.

Så jobber vi kontinuerlig med å styrke og videreutvikle mediepolitikken og mediestøtten for å bidra til at de redaktørstyrte mediene er i stand til å oppfylle samfunnsoppdraget nå og i fremtiden. For å nevne noe.

Vi «later ikke som» at alt er i orden, Nygård-Hansen. Vi vet det er problemer, vi vet det er utfordringer, og vi vet hva som står på spill.  Derfor jobber vi for de redaktørstyrte mediene, for ytringsfriheten, og for en styrket offentlig samtale. Hver dag.

Vil du få siste nytt fra medie- og kommunikasjonsbransjen før alle andre? Last ned Kampanje-appen og få nyhetsvarsler rett på mobilen.