Nylig kom nyheten om at Schibsted Media – som eier blant annet VG og Aftenposten i Norge, og Aftonbladet og Svenska Dagbladet i Sverige – kutter rundt 350 årsverk, altså over 10 prosent av medarbeiderne.

Dette er nok et tegn på hvor utfordrende det er for redaksjonelle medier å finne en økonomisk bærekraftig modell, i et landskap der de ikke lenger er enerådende, og definisjonsmakten ikke er det den var.

Les mer: Schibsted bekrefter kutt på 350 årsverk i 2025 - vil tilby sluttpakker

I kampen norske medier nå kjemper, om både abonnements- og annonsekroner, mot sterke internasjonale aktører – hvor ligger løsningen?

I disse dager kan man se mye svulstige støtteerklæringer til de redaksjonelle mediene, med idealbeskrivelser av deres virke og rolle, oppfordringer til å tegne «støtteabonnement», og så videre.

Sympatisk nok, men redaksjonelle medier må selv lene seg fremover, og ta ansvar for sin posisjon, i en tid der sosiale plattformer stadig oftere setter dagsorden.

Det er viktig med ting som innovasjon, nye formater og modeller, å bruke data for å forstå publikum (ikke minst de unge), og så videre.

Jeg tror imidlertid norske medier gjør klokt i å ha også tre andre fokus i tiden som kommer:

Styrk det redaksjonelle produktet

Alt starter og slutter med dette. Det er kvaliteten på journalistikken som avgjør om nåværende og kommende publikumsgenerasjoner vil benytte seg av redaksjonelle medier som sine primære kilder.

De største nettavisene har i dag et knallhardt «infotainment»-fokus, og mye lettvint og klikkvennlig «copy-paste-journalistikk». De umiddelbare klikkene kommer godt med i kassa, men dette bygger ikke troverdighet i lengden, og blir som å pisse i buksa.

Tydeligere differensiering

For å overleve og være relevante må redaksjonelle medier spisse seg på sine unike styrker – som troverdighet, kvalitet og journalistisk integritet. Der sosiale medier flommer over av ufiltrert innhold, og algoritmestyrt spredning, skal redaksjonelle medier tilby grundig research, kontekst og balanserte perspektiver. Dette må det leveres på.

Krystallklar redaksjonell integritet og objektivitet

Objektivitet er en hjørnestein for redaksjonelle medier, og for å ivareta deres samfunnsrolle. Mangel på objektivitet kan svekke posisjonen dramatisk. Publikum søker til medier for pålitelig, faktabasert informasjon, spesielt i en tid der desinformasjon i alle retninger florerer på sosiale plattformer. Rendyrk objektiviteten.

Hvis redaksjonelle medier oppfattes som partiske eller agendadrevne, risikerer de å miste tillit hos det publikumet som nå har mange andre alternativer. Resultatet blir redusert relevans i samfunnsdebatten.

En korterer versjon av dette innlegget ble først publisert på Winthers egen LinkedIn-profil. Dette innlegget er noe utvidet og publiseres med tillatelse.

Les også: Over 140 ansatte har søkt sluttpakke i NRK: - Krevende situasjon