Alle de offisielle medieundersøkelsene for 2024 viser en tilbakegang både i tidsbruk på medier og i dekning for de fleste mediene. Spørsmålet er om vi har nådd et foreløpig metningspunkt for mediebruk. Døgnet har tross alt bare 24 timer.
De digitale tallene for norske nettsteder viser en tilbakegang på 6,5 prosent fra fjerde kvartal i 2023 til samme periode i 2024. Mobil går tilbake med 5,7 prosent, nettbrett med fem prosent, og PC med 16,5 prosent. De største nettstedene, med over 50.000 lesere, går tilbake med 7,5 posent. Nettsteder med mellom 10.000 og 50.000 lesere har en stabil utvikling (- 0,6 prosent), mens de med under 10.000 lesere øker med 1,5 prosent.
Det er altså ikke slik at alle nettsteder og avishus opplever nedgang. Mange mindre avishus har faktisk vekst, men samlet sett er det færre som leser aviser på papir og nett i 2024 (Kantar Media F&M).
De offisielle TV- og strømmetallene (TVOV) for de norske TV-selskapene viser en samlet nedgang i seertid, fra 103 minutter i 2023 til 96 minutter i 2024. Det er en reduksjon på syv prosent. Også tiden brukt på Netflix og YouTube har gått tilbake de siste årene (TVOV).
Analyser fra 24Timer og «F&M» viser imidlertid vekst for andre strømmetjenester som TV 2 Play, Disney+ og flere av de nye tjenestene som Prime Video. Samlet sett betyr dette at vi bruker mindre tid på tradisjonell, direktesendt TV og mer på strømming, men den totale tiden brukt på TV og strømming har gått noe ned de siste årene.
De offisielle lyttertallene for riksradio viser også en reduksjon i tidsbruk, fra 83 minutter i 2023 til 79 minutter i 2024, noe som tilsvarer en nedgang på fem prosent. Videre faller den daglige dekningen fra 60 prosent til 58 prosent (Nielsen). Forbruker & Media (F&M) viser også redusert dekning for både nasjonale og lokale radiostasjoner.
Podkast, derimot, vokser. Den daglige dekningen har nå nådd 21 prosent, og i 2024 går hele 26 prosent av medietiden til lyd. Av dette utgjør radio 50 prosent, musikk 36 prosent og podkast 15 prosent. Siden 2020 har den daglige lyttetiden til podkaster økt fra ni til 14 minutter.
De overordnede medietrendene fra «F&M» bekrefter en generell nedgang i bruken av norske tradisjonelle medier de siste årene. I 2024 er det færre som leser papiraviser, magasiner og nettaviser, lytter til radio eller ser på TV (Kantar Media F&M). Årsrapporten for Kantar 24Timer bekrefter denne tendensen, med en redusert andel av medietiden brukt på TV og radio, og en økt andel brukt på strømming og podkast.
Som nevnt viser de digitale tallene for norske nettsteder i 2024 at de største aktørene har opplevd stagnasjon og tilbakegang siden toppene under pandemien. Redusert tredjepartstrafikk fra sosiale medier, utfordringer med å rekruttere nye betalende brukere og en mulig generell nyhetstretthet kan være noen av forklaringene. Etter mange år med vekst i mobilbruk ser vi nå en nedgang både i antall brukere og i andelen av digital bruk som skjer via mobil.
Mobil utgjør fortsatt den største plattformen for digital bruk, med 74 prosent av den totale trafikken, mens PC står for 15 prosent og nettbrett for 11 prosent.
Analyser fra Kantar 24Timer viser at vi bruker mindre tid på sosiale medier. Med økt oppmerksomhet rundt de negative konsekvensene av overdreven bruk – både i skoler og sosiale sammenhenger – ser vi kanskje tegn til at flere tar et bevisst valg om å redusere bruken av mobil og sosiale medier.
Det blir derfor svært interessant å følge utviklingen i bruken av både redaktørstyrte og sosiale medier i valgåret 2025.
Kommentér