Mer penger til norsk film: Det blir flere satsinger som Netflix-serien Ragnarok fremover etter aat Stortinget nå har vedtatt en ordning om medfinansiering.

- Dette betyr millioner til norsk TV- og filmproduksjon

Strømmetjenestene vil fra 2026 bidra med 150 til 200 millioner kroner årlig til norsk filmbransje.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag ble det klart at det på Stortinget er bred tverrpolitisk enighet om å innføre en medfinansieringsordning som vil gi sårt tiltrengte midler til norske TV- og filmproduksjoner. Nå har Stortinget fått på plass en ordning som skal gi den norske filmbransjen investeringer fra strømmegigantene.

Dette betyr mer penger i produksjonskassa for de som produserer norsk innhold, i form av direkte investeringer fra strømmegiganter som Netflix, Disney eller Prime. Strømmetjenestene vil fra 2026 bidra med 150 til 200 millioner kroner årlig, skriver NRK.

- Virke har i mer enn ti år jobbet for at Norge skal ha en rettferdig modell. Store strømmeaktører som tjener penger på det norske markedet, ved å ha norske seere som abonnenter, skal nå endelig få en rolle i kretsløpet og bidra tilbake igjen til at det blir laget nye norske filmer og serier, sier leder for Produsentforeningen i Virke, Åse Kringstad. i en melding.

Medfinansieringsordningen betyr i praksis at internasjonale strømmeaktører, som Netflix, Amazon og Apple+, skal investere direkte et beløp som tilsvarer fire prosent av omsetningen deres i det norske markedet, inn i norske filmer, serier og dokumentarer.

Det er familie- og kulturkomiteen på Stortinget som har blitt enige om vedtaket, som vil føre til en lovendring i Kringkastingsloven.

- For bransjen vil dette bety mer penger, forutsigbarhet og muligheter. Det er penger som kan dyttes rett inn i norske TV- og filmproduksjoner, som vil gi rom for flere produksjoner, flere arbeidsplasser – som igjen vil sikre at norske forbrukere får se kvalitetsproduksjoner på norsk, sier Kringstad.

Norge er det 17. landet i Europa som innfører en slik type ordning. På høy tid, mener Virke – som lenge har kjempet for at bransjen skal få like konkurransevilkår som produksjonsmiljøene i andre konkurrende land. Der har strømmetjenestene allerede måttet finansiere nytt nasjonalt innhold i en årrekke.

Powered by Labrador CMS