Da strømprisene i desember i fjor begynte å krype opp mot 2023-nivåer, ble energiminister Terje Aasland (Ap) invitert til Dagsrevyen for å fortelle hva han hadde tenkt til å gjøre med det.

Det ble til dels opphetet stemning da programleder Jon Gelius utfordret Aasland med et ja-nei-spørsmål om han ville fjerne momsen på strøm. I ettertid har det kommet flere klager til Kringkastingsrådet på et intervjuet.

- Jeg reagerer på oppførselen til Jon Gelius i Dagsrevyen onsdag 11.12.24 da han intervjuet Terje Aasland. Måten å stille spørsmål på og avbryte fører ikke til større opplysning av saken. Det må være mulig å ha en annen tone og behandle folk med respekt, mener én av klagerne.

Du kan se sendingen her.

- Kan være vi ikke har lykkes
NRK-redaktør Ole Eivind Henden forteller at de vil ha engasjerte programledere som tør å stille makten kritiske spørsmål. Hvis ikke, risikerer NRK å bli tannløse, mener han.

- I dette tilfellet ser vi at det har kommet reaksjoner på hvordan intervjuet ble gjennomført. For deler av publikum har det tatt oppmerksomheten og skygget for hensikten med intervjuet, som var å få viktige svar på spørsmål knyttet til regjeringens håndtering av en mulig ny strømkrise, sa han da saken ble diskutert i Kringkastingsrådet torsdag.

- Da kan det være vi ikke har lykkes. Vi ønsker ikke at måten vi gjør jobben vår på skal ta fokuset vekk fra jobben vi gjør. Dette er diskusjoner vi har hver dag. Vi skal være kritiske til makten og stille tøffe spørsmål, men vi skal samtidig ikke fremstå uhøflige eller ta for mye oppmerksomhet vekk fra saken, fortsatte han.

Les også: Politikere ut mot NRKs Støre-dekning: - Får rykninger i ryggmargen

- Utypisk sørlending
NRK høstet både ris og ros for intervjuet av statsråden i Kringkastingsrådet. Førstelektor Bård Borch Michalsen ved Universitetet i Tromsø mener Jon Gelius leverte et strålende intervju med gode spørsmål, både av den åpne og lukkede typen.

Han legger vekt på at statsråden fikk snakke uavbrutt i nesten to minutter.

- Når folk reagerer, kan det være fordi Jon Gelius opptrer som en utypisk sørlending. Vanligvis er de lavmælte i stemme og kropp, men han er det motsatte. Det kunne godt hende at han kunne vært mer dempet i stilen og at det ville resultert i et enda bedre intervju, men stort sett var det veldig bra.

Rådsmedlem og politiker Abdullah Alsabeehg reagerer på sin side på bruken av lukkede spørsmål.

- Å stille ja og nei-spørsmål bidrar ikke til at man får mulighetene til å drøfte og forklare. Poenget mitt er at å ha forståelse for at noe er i en politisk prosess, er viktig, derfor kan man ikke stille ja og nei-spørsmål.

- Fremstod vel aggresivt
Rådsmedlem og tidligere Frp-poltiker Anders Anundsen har forståelse for reaksjonene som har kommet.

- Det som gjør dette spesielt var nettopp ja-nei-seansen. Det ble stilt ja og nei-spørsmål som du vanskelig kan svare ja eller nei på. Der vil intervjuobjekt og journalist ha ulike interesser, men begge burde ha interesse av å få frem det som er poenget. Det førte til at det fremstod vel aggressivt, mener han.

Stine Renate Håheim, som selv har politikererfaring fra Arbeiderpartiet, erkjenner at også hun fikk en reaksjon på intervjuet.

- Jeg fikk følelsen av at programlederen har sterke følelser knyttet til saken og at han har en personlig agenda. Her skal noen tas. Men norske statsråder i regjeringen tåler det. Sånt kan skje. Det er direkte. Av og til er det bedre at noen viser litt følelser enn at man aldri gjør det.

- Gelius ble så umåtelig oppkjørt og aggressiv på slutten. Det virker som han ble tatt av stemningen. Hvis du sitter etterpå og er opptatt på hvordan intervjuer har oppført seg, da har man kanskje bikket over. Men det er ikke noe synd på statsrådene heller, sier rådsmedlem Tove Karoline Knutsen.

- Ubehagelig
Forsker og rådsmedlem Cora Alexa Døving mener på sin side at NRK gikk over streken.

- Selv om man kan fyre løs på statsråder, så vet vi at politikerforakt er et samfunnsproblem. Denne sendingen var ubehagelig å se på fordi det ble aggressivt. Så jeg synes egentlig NRK burde beklage og si at det tok litt av på en måte det ikke burde.

Det kom ingen beklagelse fra NRK. Ole Eivind Henden mener dette er en risiko programlederne deres må kunne ta.

- Vi skal se raust på at det av og til kan bli røft i studio. Det må vi tåle og så kan vi evaluere i etterkant og dra lærdommer av det.