Navn: Jan Egil Ådland
Stilling: TV-sjef
Alder: 45
Aktuell: Tok over som TV-sjef i NRK tidligere i år og var i høst klar for å lede NRK i den viktige TV-høsten.
- TV-høsten nærmer seg slutten og det er på tide med en liten oppsummering. Hva har gledet og skuffet den nye TV-sjefen i NRK mest i hans første sesong som TV-sjef i NRK?
- Det som har gledet meg mest er alle suksessene vi har hatt på NRK denne høsten. «Leo og de farlige» er NRK TVs mest sette dokumentarserie noensinne. «Hellerudsvingen» er en suksess blant unge voksne og 24-stjerners julekalender setter nye rekorder i sin tredje sesong – for å nevne noen få. Og så har det gledet meg stort å bli kjent med mange veldig dyktige nye kolleger. Skuffelser har jeg ikke hatt så mye tid til.
- Hva spiser og drikker du på julaften?
- Det kommer an på hvor i verden jeg er. Andreas og jeg har en tradisjon med å reise langt vekk i jula. I fjor ble det indisk og Kingfisher. I år blir det meksikansk og margaritas.
- Hvilken julesang er din favoritt og hvilken hører du helst aldri igjen?
- Årets favoritt er Susanne Sundfør sin mørke versjon av «Deilig er jorden». Og akkurat nå har jeg fått Josh Groban-overload fordi Andreas har spilt julealbumet hans på repeat siden starten av november. Det må stoppe nå!
- Om du skulle oppsummere 2024 med tre ord, hvilke ord ville du valgt, og hvorfor velger du akkurat de ordene?
- Brutalt, begivenhetsrikt og lovende. Brutalt, fordi verden er brutal, blodig og urolig. Det er vanskelig å ikke bli berørt av krigene i Midtøsten og Ukraina, krisen i Sudan, uroen på Haiti og de grusomme historiene som kommer fram etter Assad-regimets fall. Samtidig er jeg stolt av NRKs korrespondenter som dekker dette på mesterlig vis. Begivenhetsrikt, fordi det føles som et ekstremt «pakka» nyhetsår med kriger, vulkanutbrudd, Nato-utvidelse, ESC-kaos, EM og OL, hele valgkampen og valget i USA, inkludert attentatet mot Trump, ekstremvær både her og der, Assad blir styrta, Støre sliter og den norske kongefamilien har også hatt sitt å stri med. Er det lov å be om litt mer ro i 2025? Lovende, fordi jeg synes NRK får til mye bra for tiden. Ingen tvil om at vi har stått i en tøff konkurranse om publikums oppmerksomhet denne høsten, men vi ruster oss for å fortsatt være førstevalget i folkets mediehverdag, og det tror jeg vi skal klare.
- Hvilken person har imponert deg mest dette året?
- Harald Henden. Jeg kjente ham ikke, men for en mann. En utrolig viktig person i norsk journalistikk, som også viste åpenhet og mot da han ble rammet av kreft.
- Kommer monarkiet til å overleve årets kongelige skandaler og har din tillit til kongehuset blitt svekket?
- Det var liksom ikke måte på hva kongen måtte stå i dette året. Men det skulle ikke overraske meg om monarkiet overlever dette også. Jeg er ingen utpreget rojalist, men jeg har tillit til kongen vår. Fin type.
- Hei Sveits! Formueskatt er en av de store politiske debattene for tiden. Hvor stor formue skulle du hatt før du satte deg på flyet til Sveits?
- Sveits er jo utrolig flott, da. Men dette hadde aldri vært en aktuell problemstilling for meg, uansett formue. Sveits mangler nemlig noe som er helt essensielt for en fiskersønn fra Vestlandet: Kystlinje!
- Hvis du skulle la deg inspirere av Kirsti Bergstø til å lage en «Wall of Shame», hva hadde vært temaet og hvem hadde bildet sitt på veggen?
- Jeg blir ikke så inspirert av Kirsti Bergstøs vegg. Men en vegg jeg blir inspirert av, er bildeveggen på NRK-sjefens kontor. Der henger det fotografier av alle forgjengerne hennes som titter ned på de som gjester kontoret. Vibeke forteller at hun bruker dem som inspirasjon til å gjøre de endringene som skal til for å sørge for at NRK fortsatt skal stå sterkt, langt inn i framtida. Kanskje et tips til Kirsti.
- Posten brukte kunstig intelligens til å lage årets julefrimerker og Coca-Cola brukte KI til å lage reklamefilm. Har bruken av KI allerede gått for langt?
- Godt spørsmål! Vi har bare sett den spede starten av KIs inntog i samfunnet, så vi bør heller diskutere en langtidsplan og prøve å ta gode valg underveis. For medienes del blir oppgaven å finne en god balanse mellom varsomhet og vilje til å utforske mulighetene som bor i KI. Som allmennkringkaster er vi helt avhengige av publikums tillit. Derfor skal vi i det minste tilstrebe å være transparente på måten vi bruker KI på.
- Hva er nyttårsforsettet ditt?
- Være mer på Vestlandet hos foreldrene mine. Beste stedet å lade batteriene og jorde meg.
Kommentér