De siste par ukene har Kampanje gjennom flere saker vist hvordan flere kanaler på Snapchat tilsynelatende fremstår som mediekanaler som tilbyr video og sladdernytt om norske kjendiser og den norske kongefamilien.

Kampanje forsøkte å komme i kontakt med Snapchat for å høre om de ønsket å kommentere saken uten og lykkes. Via pressekontakt Magnus Brøyn i Coxit kommunikasjonsbyrå har nå Snapchat imildertid kommet med en uttalelse til Kampanje i sakens anledning.

- Vi har tatt tak i de feilaktige innleggene fra Oppdater og gjennomgår videre de aktuelle kanalene for å se om det finnes innhold som bryter med våre retningslinjer for innhold. I så fall vil vi iverksette tiltak umiddelbart, sier en talsperson til Kampanje.

Nylig publiserte Kampanje en artikkel om Snap-kanalen «Oppdater», som primært deler nyheter om Marius Borg Høiby og den norske kongefamilien. I denne kanalen ble statistikksjef i Nav, Ulf Andersen, forvekslet med Se og Hør-redaktør Ulf Andre Andersen.

Da Kampanje undersøkte kanalen, oppdaget vi flere andre kanaler på Snapchat som ligner på «Oppdater». Disse kanalene har lignende innhold, stemmen som formidler nyhetene er lik, og utformingen til kanalene ligner.

Snapchat på sin side sier at plattformen ikke har en nyhetsfeed der brukere kan spre falsk informasjon.

- Vi har ikke en umoderert feed der innhold kan gå "viralt". Vi modererer brukerinnhold før det anbefales for distribusjon til et stort publikum, og vi tilbyr ikke live-streaming, en åpen nyhetsfeed der brukere kan spre falsk informasjon, eller anbefalte offentlige grupper. Vi er åpne om våre retningslinjer for innhold og anbefalinger, sier talspersonen. 

Over 100.000 følgere
Kanalen «Oppdater» har over 34.700 følgere på Snapchat. Videre har kanalen «Mind Lab» i skrivende stund 11.900 følgere, kanalen «Talekroken» har over 17.700 følgere og «Business Circle» har over 39.700 følgere.

I tillegg har den svenske Snap-kanalen «Business Sight» 22.800 følgere. Denne kanalen formidler fortrinnsvis nyheter om svenske kjendiser, men flere av de siste videoene handler om den norske kongefamilien.

Til sammen har disse kanalene godt over 100.000 følgere.

Les også: Redaktørtopp reagerer på «falske» Snapchat-kanaler: - Uheldig

Kanalene fremstår som nyhetsmedier, men hvor det er vanskelig å avklare hvem eller hva som står bak kanalene.

- Vi har utformet Snapchat annerledes enn tradisjonelle sosiale medier, på måter som har hjulpet oss med å forhindre spredning av feilinformasjon og skadelig innhold.

Skapere ansvarlige for å faktasjekke 
Snapchat presiserer at alle Snaps brukere er nødt til å følge plattformens retningslinjer.

- All skadelig feilinformasjon som er forbudt i retningslinjene for fellesskapet, er forbudt overalt på Snapchat. Skapere og partnere er ansvarlige for å faktasjekke innholdet sitt. Skapere og partnere har forbud mot å publisere unøyaktig eller villedende innhold

- Alt innhold som ikke følger retningslinjene våre eller krenker opphavsretts-beskyttet materiale, vil bli fjernet umiddelbart.

Les også: Sosiale medier er nyhetskilden barn og unge bruker oftest