Det er på høy tid å oppsummere medieåret 2024 og Kampanjes redaksjon har tradisjonen tro diskutert oss frem til en liste på ti personer som på hver sin måte har gjort dette til et minneverdig år, både ved å underholde oss, inspirere oss, utfordre oss eller gjøre oss litt klokere.

Selv om grovarbeidet er gjort, gjenstår den aller viktigste jobben, nemlig kåringen av årets vinner. Her trenger vi din hjelp! 

Den neste uken kan du stemme på din favoritt og være med på å bestemme hvem som blir «Årets medienavn 2024». Avstemningen avsluttes 16. desember og vinneren offentliggjøres før jul.

Stem på din favoritt her!

Er du usikker på hvem du skal stemme på? Les gjerne redaksjonens begrunnelser for nominasjonene først.

PS! I fjor var det Yama Wolasmal i NRK som ble stemt frem som vinner: Yama Wolasmal er «Årets medienavn»: - Veldig hyggelig og motiverende

Her er årets kandidater:

Danby Choi

Ingen spiller spillet som Danby Choi. Det endelige beviset på det fikk vi i nettopp «Spillet» på TV 2 der redaktøren selvfølgelig fremstod som den perfekte reality-deltakeren. Subjekt-redaktøren kjemper en evig kamp mot etablerte sannheter og har en egen evne til å fange tidsånden. Det gjør han til en helt nødvendig motvekt til en ellers homogen redaktørflora som stort sett er enige seg imellom. I høst har Danby Choi vært en av få redaktører som har forsøkt å utfordre det gjengse synet på Donald Trump. 

Erlend Mørch

Journalist, komiker, tekstforfatter, podkaster, animatør og serieskaper Erlend Mørch har mange titler og har lenge vært et kjent navn i humormiljøet. De siste årene har han briljert i lyd-formatet med NRK-podkastene «Radio Mørch» og «Både Erlend og Steinar». Mørchs åpne og ærlige stil har gjort han fortjent til Lytterprisen fra Riksmålsforbundet og under åpningen av Nordiske Mediedager tilbake i mai, ble han belønnet med Sjur Holsens minnepris, for å dyrke nysgjerrigheten fremfor skråsikkerheten. Sammen med Steinar Klouman Hallert, står Erlend Mørch bak den samfunnssatiriske animasjonsserien «Hellerudsvingen», som fikk sin første sesong på NRK i år. Animasjonsserien traff blink fra første stund og er allerede blitt fornyet. 

Gaute Berg Næss

«Gauteshow» fløy som en rakett inn i norsk offentlighet, sjokkerte en rekke nordmenn og sikkert også flere kollegaer da programmet tok turen fra YouTube og over på NRKs sendeflater 4. januar i år. Programmet har satt i gang en ny diskusjon om norsk humor og løftet takhøyden på Marienlyst flere hakk. Det ble med to sesonger på ett år - siste episode gikk i september - før Gaute Berg Næss og sidekick Snorre Kind Monssonfant ut at nok var nok. Men mer NRK-underholdning skal det bli fra Gaute Berg Næss fremover, og han har også rukket og være med på TV 2 sin store TV-suksess «Forræder». Der endte komikeren med å gå helt til topps.

Kjersti Løken Stavrum

Medieleder og tidligere journalist Kjersti Løken Stavrum har lagt bak seg et innholdsrikt år der hun har kjøpt ut mediedivisjonen hos Schibsted og ledet mediehuset gjennom en selskapssplitt for å rendyrke Schibsted som et mediekonsern. Gjennom sin rolle som daglig leder i Schibsted-eier Stiftelsen Tinius, har Løken Stavrum gjort sitt for å forme det norske medielandskapet på ny. Det har flere fått med seg og i august i år ble Løken Stavrum blant annet kåret til Norges mektigste mediekvinne av Kapital. Stavrum er også stadig opptatt av ytringsfrihet og vern av privatlivet, og har i år gjennom medieselskapet Stiftelsen Tinius tatt ut søksmål mot staten og masseovervåkingen Forsvarets e-tjeneste gjør av norske borgere. Medielederen tar seg også tid til å skrive og slapp boken «Uhørt! - angsten for det frie ord tidligere» i år.

Mayoo Indiran

Ære og respekt til Mayo Indiranm for måten han vinner konkurransen du bare ikke vil vinne, «Norges dummeste». Han minner også alle andre som løper rundt i flinkis-hamsterhjulene sine og forsøker å holde fasaden  oppe, om at alt trenger ikke være så perfekt. Det har vært deilig befriende å følge Mayoo i en av høstens store TV-snakkiser på TV 2. Den tidligere realiytdeltageren Mayoo Indiran er ikke bare «Norges dummeste». I våre øyne er han også en av Norges modigste. For hadde du turt å stille frivillig opp i konkurransen der du bare vil bli stemt ut raskest mulig? Et stort pluss får den tidligere realitydeltageren også for åpenheten rundt egen dysleksi, en trøblete oppvekst og kampen mot hårtap.

Sidsel Wold

Når det brenner i verden, ser du Sidsel Wold på TV. NRKs erfarne utenriksreporter har tatt på seg en av journalistikkens aller farligste jobber og det er noe vi TV-seerne får følge på direkten. Da rakettene ramlet ned fra himmelen ble NRK-korrespondenten tidligere i høst oppfordret til å komme seg i sikkerhet av sin kollega på Marienlyst. Sidsel Wold setter livet på spill for å formidle nyhetene fra Midt-Østen og andre farlige steder i verden til publikum og hun gjør det uredd og behersket og på sin egen personlige måte. En inspirasjon for en hel journaliststand.

St. Sunniva

St. Sunniva – eller Sunniva Tillson som hun egentlig heter – har slått seg opp på TikTok med vittige og tidvis lite politisk korrekte bidrag til samfunnsdebatten. Senere har hun snudd opp-ned på kjendisintervjuer med VGTV-serien «Skikkelig sterke intervjuer». Her klarer hun å vippe selv de mest gjennomintervjuede kjendisene av pinnen helt uten å anstrenge seg. I februar var det Fredrik Solvangs tur da Tillson møtte opp i «Debatten» for å diskutere sexkultur med Fpu-leder Simen Velle. Seansen skapte seerstorm og mange spurte om det var et stunt eller ikke. I dagens medieverden er det usikkert om det spiller noen rolle.

Tonje Steinsland

Journalist og programleder Tonje Steinsland har jobbet som dokumentarist og gravende reporter siden 1990-tallet, og har ved gjentatte anledninger vist at hun mestrer de lange serieformatene til prikke. Sammen med redaksjonen i TV 2-programmet «Vårt lille land» har Steinsland vunnet en rekke priser, blant annet Gullruten for «Beste dokumentar – eller faktaserie», og i høst har Steinsland igjen vært aktuell med «Under Guds øye». Serien på seks timelange episoder handler om livet på innsiden av Sannhetens ord bibelsenter i Slemmestad i Asker, og hvordan profetinnen styrer medlemmenes liv. Resultatet er en rysterende historie og nok et høydepunkt i en allerede imponerende karriere.

Trude Lorentzen

I begynnelsen av året lanserte NRK podkasten «Mysteriet Adam», en serie som raskt ble en av kanalens største suksesser. Fortellingen om kvinnen i 30-årene som utga seg for å være en 13 år gammel gutt, ga statskanalen tall de aldri hadde sett tidligere. Trude Lorentzen formidler den underlige og rystende kriminalsaken på en balansert, innsiktsfull og engasjerende måte. Gjennom «Mysteriet Adam» inviterer hun lytterne til å utforske en glemt historie med dype menneskelige dimensjoner. Podkasten ble en stor snakkis, og i høst vant Lorentzen prisen for Årets Dokumentar under Prix Radio – en stor anerkjennelse av hennes journalistiske arbeid.

Ulf André Andersen

Det har vært et hektisk år for sjefredaktør i Se og Hør, Ulf André Andersen. Kjendisnettstedet og ukebladet har satt dagsorden med sin omfattende dekning av den norske kongefamilien, og både bryllupet til Märtha Louise og siktelsene til Marius Borg Høiby har virkelig gitt Andersen bein å stå på. For den offensive kjendisjournalistikken har gitt gode resultater for bladet både i form av lesertall og opplagstall.  Andersen har som redaktør i Se og Hør styrket magasinets posisjon som et av Norges største underholdnings- og kjendismagasin. I tillegg har Andersen vist hvordan tradisjonell tabloidjournalistikk kan få folk til å sperre opp øynene, og kanskje til og med endre syn på en av de aller mektigste familiene i landet.

Stem på din favoritt her!