Onsdag ble NRKs omtale av Donald Trump et tema i Kringkastingsrådet. Det har kommet flere klager til rådet på at dekningen av den nyvalgte presidenten er splittende og lite balansert.

En av klagerne mener NRK oppleves som «Trump-fiendtlig» og at statskanalen er med på å skape splittelse og hat.

NRKs utenrikssjef Sigurd Falkenberg Mikkelsen understreker at de ikke har tatt side i det amerikanske valget. Likevel mener han Trump ikke kan dekkes som en helt vanlig kandidat til et amerikansk presidentvalg.

- Når tidligere rådgivere sier at han passer til definisjonen av en fascist, så er det et viktig nyhetspoeng vi er nødt til å opplyse publikum om. At han ikke forholder seg til sannheten, kommer med fornærmende personkarakteristikker, er straffedømt, er også journalistisk riktig og viktig å få frem. Det er ikke likhetstegn mellom kritikk og kritisk journalistikk, sier Mikkelsen til Kringkastingsrådet.

Les mer: Kringkastingsrådet skal behandle flere klager mot NRKs Trump-dekning

- Ikke kun en spøk
Likevel mener han det er ting de kunne ha gjort annerledes.

- Vi kunne kanskje vært mer romslig i hvordan vi dekker kontroverser som oppstår etter Trumps folkemøter eller intervjuer, sier Mikkelsen.

- Ofte er det en setning eller et utsagn (fra Trump, red. anm.) som møter sterk kritikk og som deretter blir en stor sak i deler av amerikansk media og så ruller det videre til norske redaksjoner. Det er fort gjort å bli revet med i den amerikanske medie-malstrømmen.

NRKs utenrikssjef tror også de kunne ha gitt utsagnene til Trump mer kontekst og forklart de mer.

- Det er ikke alltid like klart hva meningsinnholdet er. Noen ganger er det humor, andre ganger fremstår konteksten annerledes for tilhørerne enn det gjør i en isolert nyhetssak, sier Mikkelsen.

- Men som amerikansk presidentkandidat er det ingenting du sier som kun er en spøk. Så enkelt er det ikke, legger han til.

Les også: Ola Svenneby refser medienes USA-dekning: - Ville anbefalt TikTok over Urix

- Burde ikke ha sagt det
Noen av klagene mot NRK handler om hvordan NRK omtalte Donald Trumps uttalelser om republikaneren Liz Cheney, som har deltatt i valgkampen til Kamala Harris, i en samtale med tidligere Fox News-programleder Tucker Carlson 1. november.

Der kaller Trump Cheney for en «radikal krigshisser» før han tegner følgende bilde:

- La oss sette henne med en rifle, med ni løp som skyter mot henne. La oss se hva hun føler om det. Du vet, når våpnene er rettet mot ansiktet hennes, sa Trump.

NRKs utenrikssjef mener denne uttalelsen illustrerer hvor vanskelig det er å dekke Trump på en vanlig journalistisk måte.

- Noen av klagerne påpeker at vi sa at dette var en drapstrussel i Kveldsnytt 1. november, og det stemmer at vi gjorde det på direkten. Vi burde ikke ha sagt det så tydelig. Det er ikke opp til oss å tolke det så tydelig.

Han legger til at det først ble en stor nyhetssak for NRK når det ble en etterforskning i regi av statsadvokaten i Arizona.

- Det betyr likevel ikke at disse uttalelsene er uproblematiske. Du kan se på det som kritikk av forskjellene mellom liv og lære, men det er noe truende her, sier Mikkelsen.

- Ga meg veldig lite kunnskap
Sp-politiker og medlem av Kringkastingsrådet Jan Bøhler forteller at han langt på vei er enig med klagerne i at NRKs dekning fremstod ensidig og lite informativt.

Han tar utgangspunkt i de to siste «Urix»-sendingene før valget, 30. oktober og 4. november.

- De ga meg veldig lite kunnskap eller grunnlag for å forstå hva som skjedde, sier Bøhler.

I den ene «Urix»-sendingen drøftet panelet om Trumps tilhørere ville ty til vold dersom Trump ikke vant.

- Da hadde man funnet en ekstremist nede ved grensen som snakket om at han var borgervern, men mitt problem er ikke å forstå han ekstremisten, men å forstå hvorfor alle de vanlige borgerne i USA stemte på Trump, sier Bøhler.

Men NRKs utenrikssjef mener det var helt på sin plass å diskutere bruk av vold i politikken og konsekvensene av et mulig Trump-nederlag.

- Det var et stort tema i amerikansk politikk i lys av 6. januar 2021 (stormingen av kongressen, red. anm). Det ville vært en unnlatelsessynd å ikke fokusere på det, sier Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

- Viste dødt løp
NRK har også fått kritikk for at dekningen deres ikke klarte å fange opp hvor stor oppslutning Donald Trump har i det amerikanske folket.

Sigurd Falkenberg Mikkelsen forteller at de ikke har latt meningsmålingene styre dekningen sin.

- Alle disse målingene viste dødt løp og at det var helt jevnt. Vi visste at det ikke skulle mye til i den ene eller den andre retningen for at det skulle få tungt utslag i den ene eller den andre retningen, sier han.

Men meningsmålingene fanget ikke opp et stemningsskifte som var unisont til fordel for Donald Trump, erkjenner han.

- Men hele tiden viste meningsmålingene at en Trump-seier kanskje var det mest sannsynlige utfallet og det var også vi klar over.