Stadig flere redaksjoner tar i bruk kunstig intelligens i den daglige nyhetsproduksjonen, enten for å lage korte oppsummeringer av lange nyhetssaker, eller for å bygge chatboter som kan snakke med brukerne.
Nå viser en ny undersøkelse fra Mediebedriftenes landsforening (MBL) at halvparten av alle nordmenn (46 prosent) stoler mindre på innhold laget ved hjelp av kunstig intelligens, selv om det er kvalitetssikret av journalister.
- Det betyr at vi må bli enda flinkere til å kommunisere hva vi gjør og hva vi ikke gjør, sier administrerende direktør Randi S. Øgrey i MBL.
- Fornuftig og forsvarlig
46 prosent oppgir at de stoler like mye eller lite på innholdet som før, mens bare 3 prosent stoler mer på innhold som er laget ved hjelp av KI.
- Betyr ikke denne tilbakemeldingen fra publikum at redaksjoner bør tråkke på KI-bremsen?
- Mitt inntrykk er at mediehusene bruker kunstig intelligens på fornuftig og forsvarlig måte, men vi må bli flinkere til å fortelle hva vi gjør, dele innsikt og kunnskap og hvordan vi jobber. Det er veldig tillitsvekkende.
Undersøkelsen viser også at 55 prosent har sett nyheter i norske medier som er helt eller delvis laget med kunstig intelligens, og 11 prosent har brukt chatbots for å oppdatere seg på nyhetsbilder.
MBLs årlige undersøkelse «Betaling for nyheter» er gjennomført i samarbeid med Kantar Media og tar utgangspunkt i 1.141 respondenter.
Andelen i befolkningen over 18 år som svarer at de har tilgang til avisabonnement i husstanden har økt fra 62 prosent i 2018 til 71 prosent i 2024.
Seks av ti under 44 år oppgir å ha tilgang til avisabonnement.
Beholder avisabonnementet
Selv om fire av ti oppgir å ha fått en merkbart strammere økonomi det siste året, velger flesteparten å beholde avisabonnementet.
Mens fire av ti abonnenter på strømmetjenester, som samtidig oppgir at de har
fått dårligere økonomi, har sagt opp en strømmetjeneste det siste året, hare bare 27 prosent av avisabonnenter med strammere økonomi gjort det samme.
- Undersøkelsen viser er at nordmenn beholder abonnementet sitt på redaktørstyrte medier selv om de får dårligere råd, sier MBL-sjef Randi S. Øgrey.
Kommentér