SVs mediepolitiske talsperson, Kathy Lie, vil jobbe for å øke den direkte mediestøtten når partiet skal lage et alternativt statsbudsjett.

- Jeg er helt enig med mediebedriftene. Det trengs et løft, det er helt klart, sier Kathy Lie til Kampanje.

Hun er bekymret for at ordningen svekkes etter hver som flere mediehus innvilges produksjonstilskudd.

- Det er kjempebra med mangfold, men når alle skal inn i samme ordning, er det åpenbart at potten må økes.

- Hvor mye bør den økes?

- Det kan jeg ikke si nå. Vi sitter alle i forskjellige komiteer og har forskjellige saker vi kjemper for, så hva som blir de endelige prioriteringene får du se når det alternative budsjettet er klart.

Liten justering
Det har gått to uker siden Ap- og Sp-regjeringen la frem sitt forslag til budsjett. De foreslår å øke produksjonstilskuddet med 3,8 prosent i 2025, og det skal tilsvare forventet pris- og lønnsvekst. 

Det gir en pressestøttepott på 440 millioner kroner som skal fordeles på 160 aviser

Økningen er i tråd med det fireårig styringssignalet som ble presentert i 2022. Allerede da varslet regjeringen at mediestøtten bare ville justeres i takt med pris- og lønnsvekst i perioden 2024 til 2026.

Les mer: Mediestøtten øker til over en halv milliard - nå får kulturministeren kritikk

- Blir helt feil
Nå møter regjeringen en stadig mer utålmodig mediebransje, og SVs Kathy Lie er skeptisk til hele ordningen.

- Burde man ikke holde seg til dette styringssignalet, eller mener du ordningen med et fireårig styringssignal bør revurderes?

- Jeg tror man blir nødt til å revurdere ordningen. Den er ment å gi forutsigbarhet, men den gjør ikke det så lenge mediebransjen og verden der ute endrer seg. Det har skjedd enormt mye innen sosiale medier og kunstig intelligens som vi må ta tak i. Da man lanserte de fireårige styringssignalene tenkte man kanskje at man hadde en mer stabil verden, sier Kathy Lie.

- Burde det første fireårige styringssignalet også bli det siste?

- Det kan i hvert fall ikke være bindende. Det blir helt feil når forutsetningene endrer seg.

- Skal ha is i magen
Høyres mediepolitiske talsperson, Tage Pettersen, er uenig med sin kollega i Familie- og kulturkomiteen.

- Jeg synes vi skal ha is i magen og la det gå en hel fireårsperiode før man eventuelt skal gjøre endringer i den. Når det er sagt så har ordningen fungert etter intensjonen med at man har definert nivået i runden etter et valgår og så har det blitt foretatt pris- og lønnsjustering årlig, sier han til Kampanje.

- At det kommer nye aviser inn og ut av ordningen blir en annen diskusjon. Jeg føler kanskje at Kathy vil bevege seg tilbake til før man fikk en armlengdes avstand og enkelte aviser ble reddet i ulike budsjettforhandlinger.

- Men det er vanskelig å vite hva som vil skje i en fireårsperiode?

- Ja, det kan du si, men det kommer ikke flust av aviser inn i en fireårsperiode og uthuler en ordning.

- Høyre mener altså at det ikke er behov for en ekstraordinær økning i produksjonstilskuddet nå?

- Det første vi ville ha kjempet for er en plattformnøytral momsording igjen til lyd og bilder. Det synes jeg er langt viktigere.

- Du tenker spesielt på TV 2?

- Jeg er først og fremst bekymret for innovasjonen i alle de andre mediehusene og hvordan de skal nå nyhetskonsumenter som i mindre grad seg og lytter til nyheter.

Venter tøffe forhandlinger
Kathy Lie spår uansett tøffe budsjettforhandlinger når SV møter regjeirngspartiene senere i høst, men tross misnøyene med mediestøtten, er det neppe mediepolitikken det hele står og faller på.

- Ja, det blir kjempetøffe forhandlinger. I år er ikke kulturbudsjettet det verste. Det er klima- og miljøbudsjettet, som er helt tragisk, sier hun.