Fredag morgen legger Schibsted frem sine regnskapstall for markedsplassene Finn i Norge og Blocket i Sverige. Det skjer på en tid der selskapet er inne i større nedbemanningsprosess og har startet et stort ryddesalg.

- Vi fortsetter å fokusere på å forenkle driften, med planer om å avvikle virksomheter som vi ikke anser som kjerneområder, eller hvor vi verken har en ledende posisjon eller en klar vei til å oppnå det, sier konsernsjef Christian Printzell Halvorsen i en børsmelding.

Les også: Schibsted Marketplaces starter storstilt ryddesalg

Vil ut av byggetjenester 
I børsmeldingen er Schibsted nå tydeligere på hvilke selskaper selskapet vil kvitte seg med. I tillegg til å avvikle Lendo, Prisjakt samt jobbmarkedsplasser i Sverige og Finland, vil Printzell Halvorsen også selge markedsplasser for håndverkstjenester Mittanbud, Servicefinder, Remppatori og 3byggetilbud.dk samt mesteparten av Ventures-porteføljen. 

- Disse tiltakene vil tillate oss å fokusere på våre fire kjernevertikaler, hvor vi ser betydelig potensial for vekst og verdiskaping, sier Printzell Halvorsen.

Kuttene i staben og den varslede oppryddingen i selskapsstrukturen kommer etter en tid der Schibsted både har solgt medievirksomheten til Stiftelsen Tinius og nedsalget i Adevinta noe ga 24 milliarder kroner i kontanter

Tjener mer penger
Men driften er også i bedring, viser regnskapstallene der markedsplassene øker omsetningen og tjener mer penger. Omsetningen gikk opp med 11 prosent til 2,6 milliarder kroner, opp fra 2,35 milliarder kroner som var tilfelle i tredje kvartal i fjor.

Overskuddet på driften (EBITDA) endte på hele 670 millioner kroner, en kraftig bedring enn tilsvarende tall i fjor på denne tiden. Den gang leverte markedsplassene et overskudd på 574 kroner. Driftsrmarginen er nå på 26 prosent samlet for hele konsernet. 

- Operasjonelt er vår tidligere annonserte omorganisering og implementeringen av kostnadsbesparende tiltak på rett spor, med forventet fullføring innen slutten av november, sier Halvorsen. 

Det var ifjor høst at Schibsted kunne melde om et kostnadsprogram som skulle gi 500 millioner kroner i lønnsomhetsforbedringer på nettmarkedsplassene. 

Taper snaue 20 reklame-millioner
Mem selv om både bilsegmentet og eiendom nå vokser, butter det mer innenfor jobb og det tradisjonelle reklamesalget. Inntektene fra stillingsannonser faller med to prosent, mens reklamesalget eller displayannonseringen går tilbake med 18 prosent, eller snaue 20 millioner kroner. 

Her er det særlig reklamesalget på vertikalene bil og bruktgjenstander som går tilbake. 

- Schibsted Marketplaces' økonomiske resultater fortsetter å bli påvirket av et utfordrende makroøkonomisk klima. Dette gjelder spesielt for områder som annonsering og vår jobbvertikal, som er mer sensitive for økonomiske nedgangstider enn andre deler av vår virksomhet, heter det i kvartalsrapporten. 

Vil du få siste nytt fra medie- og kommunikasjonsbransjen før alle andre? Last ned Kampanje-appen og få nyhetsvarsler rett på mobilen.

Her kan du se regnskapstallene til Schibsted Marketplaces i tredjekvartal 2024. Alle tall i MNOK.

Schibsted Markets 2024 2023 Endring i %
Omsetning  2.607,0   2.359,0 +11
Driftsresultat* 670,0 574,0 +17
Resultat før skatt* 5.141,0 1.495,0 +243

* EBITDA eller et brutto driftsresultat før avskrivninger. 
** Det høye beløpet før skatt skyldes ifølge Schibsted regnskapsmessig oppjustering av eierandelen i selskapet som nå kontrollerer Adevinta, Aurelia.