Under gårsdagens Debatten gjorde programleder Fredrik Solvang noe han aldri har gjort før. Etter å ha introdusert torsdagens sending, som var en ren partilederdebatt om statsbudsjettet – ønsket han politikerne velkommen, takket for seg og overlot både styring og studio til partilederne.

- For å være helt ærlig synes jeg at det ble veldig ordentlig og litt kjedelig, sier Fredrik Solvang til Kampanje, om gårsdagens Debatten-stunt.

Solvang tror det skyldes at partilederne videreførte reglene som praktiseres i stortingets spørretime.

- Det er nok det som føles mest naturlig når de må orde opp selv. Da tyr de raskt til den modellen de er vant til fra spørretimen. Det funker jo – men det er langt ifra en seer-hit, sier Solvang.

Saken fortsetter etter bildet.

Borte:

Partilederne måtte klare seg uten programleder Fredrik Solvang i gårsdagens Debatten. Foto: NRK TV

Møtte store protester
Solvang ledet sin første Debatten-sending 1. mars 2018, og fikk programlederrollen permanent fra april samme år. Dette er første gang Solvang og redaksjonen har overlatt sendingen til gjestene. Men hadde det vært opp til Debatten-redaksjonen – skulle avsløringen om en programleder-løs sending være en overraskelse.

- Vi ønsket å holde det hemmelig helt frem til innspilling, men det ble store protester fra Ap og Sp – så det lot seg ikke gjennomføre, forklarer Solvang.

Han tror det hadde livet opp sendingen og skapt interessante øyeblikk for seerne.

- Vi synes ideen var spennende og litt nervepirrende, og jeg tror det hadde vært gøy å se partilederne helt uforberedt og se hvordan de hadde kommet til enighet om reglene på direkten. Det tror jeg hadde vært veldig gøy å se på.

- Var det vanskelig å sitte bak å se på? Rykket det i foten underveis i sendingen?

- Det var rart å ikke lede Debatten, men samtidig synes jeg det var interessant å se hvordan det utspilte seg. Vi var helt trygge på at det ikke kom til å bli kaos, men jeg var spent på om de ville avbryte hverandre. Men jeg var helt trygg på at dette var en ansvarlig ting å gjøre.

- Jeg kjenner dem, og de kjenner meg. Det er en grunn til at nettopp disse politikerne er landets ypperste folkevalgte. De er alle drevne politikere og de ville aldri satt seg selv i en kaotisk situasjon.

-Ikke en stor risiko
- Ga gårsdagens sending mersmak?

- Vi kommer nok ikke til å gjøre dette igjen, men jeg lærte veldig mye som vi tar med videre. Vi fikk definitivt bekreftet at partiledere ikke lar seg styre temamessig. Som redaksjon kan vi forberede og bestemme oss for så mye vi bare vil, men lederne vil alltid svare hva partiet mener og hva partiet mener er viktigst.

Tall fra NRK viser at totalt 263.000 seere fikk med seg den litt annerledes Debatten-sendingen i går.

Før sending ble det diskutert hvorvidt Solvang skulle forlate studio, komme inn igjen halvveis i sendingen, sitte i studio bak kamera hvis det gikk i stå.

- Jeg tror vi valgte det reneste alternativet der vi virkelig fikk testet ut dette formatet. Vi visste at vi ikke tok en stor risiko ved å la partilederne styre selv. Vi er velsignet med å ha et godt politisk klima, som er både sivilisert og preget av høflighet og god kutyme. Jeg mener også at sendingen i går viser at beskyldninger om at det er for mye polarisering i samfunnet – ble gjort til skamme.