Norsk filmforbund og Virke ble onsdag formiddag enige i TV-dramaoverenskomsten – elleve timer på overtid.

- Vi er fornøyde med å endelig ha kommet til enighet med Filmforbundet, og for at vi har landet en tariffavtale for TV-drama, som begge parter er enige om, sier forhandlingsleder for Virke, Trond Teisberg i en pressemelding. 

Virke gikk inn i meklingen med et krav om at partene måtte bli enige om et moderat lønnsoppgjør, tilpasset utfordringene i bransjen.

- Dette er en avtale som hensyntar den krevende situasjonen i bransjen, samtidig som den gir en økning av minstelønnssatsene, sier Teisberg.  

Med TV-dramabransjens krevende økonomiske situasjon som bakteppe, der antall produksjoner og bestillernes investeringsevne og risikovilje går ned, har Virkes mål vært å holde både produksjonsselskap og arbeidstakere i arbeid.   

- Det er en krevende situasjon i denne bransjen, sier Elisabeth O. Sjaastad til Kampanje rett etter at enigheten ble kjent.

- Krevende
Filmforbundet krevde blant annet en økning i minstelønnen til manusforfattere og en lønnsøkning på 5,2 prosent.

Nå er det altså klart at avtalen innebærer en økning av minstelønnssatsene på 4,5 prosent.

- Det er klart at det har vært krevende å finne et balansert resultat som også ivaretar våre medlemmers behov for en lønnsutvikling.

 - Derfor har vi landet på dette nivået, men samtidig har vi fått på plass viktige prosesser fremover i tid som ivaretar andre krav vi har stilt. Nå var dette den riktige balansen for akkurat dette oppgjøret.

Les også: Kan bli full stans for TV-drama: - Stor avstand

Samtidig anerkjenner Sjaastad at TV-dramabransjen står i en utfordrende situasjon.

- Vi har jo et ønske om å ivareta både produksjonsselskaper, våre medlemmer og fremtidige produksjonsmuligheter.

- Og det er klart at når man står såpass langt fra hverandre at man møtes hos Riksmekler, så innebærer jo det at begge parter må gi og ta.

- Streik er alltid er på bordet
Forbundslederen er glad for at en streik nå ble unngått.

- Streik er alltid er på bordet under slike forhandlinger dersom man ikke kommer til enighet.

- Og når vi velger å sitte så mange timer både i strekk og på overtid, så er det uttrykk for at vi ikke tar lett på å gå ut i streik, sier Sjaastad. 

Les også: Brudd i TV-dramaforhandlinger: - Står langt fra hverandre 

Meklingen om TV-drama var andre runde for partene hos Riksmekleren denne høsten

Da Virke Produksjonsforeningen og Filmforbundet meklet om TV-underholdningsoverenskomsten hos Riksmekleren, ble det til slutt enighet mellom dem – også da elleve timer på overtid.

- Tar det elleve timer før dere blir enige?

- Ja, det sier vel noe om både vår forhandlingsvilje, og at begge parter føler på et stort ansvar for å ivareta våre medlemmers ulike - og felles - interesser.