Emilie Hald Torp, leder for lyd i VG, poengterer at dette bare er begynnelsen på noe som kan bli svært viktig for å gjøre journalistikken mer tilgjengelig for et bredere publikum.

- Vi er klar over at brukeropplevelsen foreløpig ikke er perfekt, men vi har valgt å lansere tjenesten nå for å kunne teste den i reelle situasjoner og lære fra brukernes tilbakemeldinger, sier Hald Torp i en pressmelding.

Tjenesten bruker kunstig intelligens for å analysere skriftlig tekst og konvertere den til tale i sanntid. Dette skjer ved hjelp av avanserte algoritmer som kartlegger tekstens struktur, setningsflyt, og tonefall. 

Les også: Leserne rømmer fra denne avisen etter utgave-kutt: - Omleggingen er tøff

- Veldig gøy
Ved bruk av stemmeopptak fra en menneskelig kilde – i dette tilfellet journalist Julie Tran – trenes KI-en til å imitere stemmen hennes nøyaktig. Dette gir lytterne en naturlig og flytende opplesning, med presise pauser og betoning som reflekterer innholdet i teksten.

Julie Tran, som til vanlig jobber som breaking-journalist i VG, er stolt av å eie den nye KI-stemmen. 

- Jeg synes det er veldig gøy. Så er det jo litt spesielt å høre 'meg selv' lese opp artikler. Det er skremmende hvor likt tonefallet er sånn som jeg ville ha lest det. Så har jeg fått tilbakemeldinger fra folk som har lurt på om jeg leser hver og en artikkel. Så sier jeg jo, nei, det er bare basert på noen timer i studio, forteller Tran. 

Merker AI-innhold
Lydsjef Hald Torp forstår at noen kan reagere på at VG nå publiserer KI-generert innhold på sine plattformer. 

- I VG er vi svært bevisste på å merke innhold der KI har spilt en rolle. Så er det viktig å understreke at denne stemmen kun leser opp allerede publisert innhold, som er skapt og kontrollert av våre journalister, sier Hald Torp.

Les også: VG-sjefen går hardt ut mot Meta: - Blir skremt og desillusjonert